Wanneer houden we de bruiloftsspeeches?

Het juiste moment bepalen is in heel veel gevallen moeilijk. Dat geldt ook voor de bruiloftsspeeches tijdens de bruiloftsreceptie. Open je met speeches? Wacht je tot er aperitiefjes geserveerd zijn of open je de dansvloer met speeches? Wij bespreken de voor- en nadelen.

Direct speechen bij de receptie

Je houdt ervan of je haat het: speechen. Speeches zijn nu eenmaal een vast onderdeel van een bruiloftsreceptie. Belangrijke mensen voor het bruidspaar laten hier een dankwoordje of een toekomstwens horen. Zo leren de gasten het bruidspaar beter kennen en komen ze erachter hoe ze elkaar hebben ontmoet, mochten ze dat nog niet weten. Als je ervoor kiest om direct te speechen, ben je direct klaar met de formaliteiten. Dat heeft twee voordelen: de ouders, bruidsmeisjes, bruidsjonkers en getuigen kunnen de rest van de avond zonder stress genieten. Daarnaast kunnen zij ook de toon zetten voor de rest van de avond.

Speechen tijdens het hoofdgerecht

Het hoofdgerecht van het bruidsdiner duurt het langst, dus dan heb je rustig de tijd voor een langere speech. Je wordt niet gestoord door personeel, maar een nadeel kan wel zijn dat de gasten dooreten en dat je dus geklingel van bestek hoort. Als ze niet dooreten, heb je kans dat het eten koud wordt, en dat vinden mensen vaak ook niet zo leuk.

Speechen voor het dansen

Je kunt de dansvloer ook openen met een goede speech. Het eten is dan afgelopen, wanneer de gasten aan het uitbuiken zijn kan jij van wal steken met een speech. Je kunt dan ook beslissen of je de andere sprekers nu de kans wil geven om te speechen, of pas vlak voor de openingsdans. Vaak organiseren familie en vrienden nog een paar leuke acties voor de dansvloer wordt geopend, zoals een quiz of een spel. Dat is ook een goed moment voor een pakkende speech.

Tekst: Sanne van Bortel