Samen het leven delen, het begint met een vreugdevol feest. Een feest waar jullie maandenlang mee bezig zijn om het te plannen en te regelen. En als de dag daar is, is deze er hopelijk één om nooit te vergeten. Een dag vol liefde, vreugde en geschenken. Hoe regelen jullie eigenlijk je wensenlijst? Trouwen jullie in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? En is er al nagedacht over de inboedelverzekering? Al die geschenken zijn toch wat waard!
Unieke wensenlijst
Geld is uit, de wensenlijst is in! Mensen trouwen later en al helemaal niet meer omdat het moet. Hierdoor sparen veel stellen een langere tijd voor een bruiloft. Ze willen een onvergetelijk en origineel feest. Dat geldt ook voor de cadeaus. De bruid en bruidegom willen iets unieks tegenwoordig. Een gepersonaliseerd trendy servies, fancy glazen met origineel drankje of een gaaf kunstwerk zijn veel gevraagde geschenken. Daarnaast zijn ze ook nog eens een mooie aanvulling op de gezamenlijke inboedel. Want samen het leven delen, betekent ook het delen van elkaars spullen.
Op de roze wolk
De trouwdag en misschien ook wel de huwelijksreis zijn voorbij. Het gewone leven begint weer, maar wel met een huis vol luxe geschenken. Geniet nogmaals van het uitpakken. Doe het vooral met elkaar, zo herinneren jullie samen weer die mooie dag.
Met zo’n huis vol met prachtige (en vaak ook dure) gekregen spullen is het wel wijs om de inboedelverzekering te verhogen. Onder een goede inboedelverzekering vallen alle spullen die fysiek op te pakken en mee te nemen zijn. De kosten van een woonverzekering hangen af van een aantal zaken. Denk aan de verzekeraar, je woonplaats en de waarde uitkering bij schade. Maar ook de waarde van de inboedel speelt een rol. Om een goede indicatie te krijgen van de waarde van jullie inboedel, kun je een online waardemeter invullen. Dit is helemaal verstandig als je in gemeenschap van goederen trouwt. Alles wat jullie vanaf de trouwdag samen krijgen, kopen of opstarten is van jullie samen als je trouwt in gemeenschap van goederen. Zowel de lusten als de lasten.
Trouwen in gemeenschap van goederen aangepast
Vanaf 2018 gelden er wel iets andere regels wat betreft trouwen in gemeenschap van goederen. Alles van vóór het huwelijk, denk aan bezittingen, een eigen onderneming of persoonlijke schuld, blijft op naam van de eigenaar. Deze bezittingen zijn dus niet direct van jullie samen.
Ook een erfenis ,die één van jullie misschien krijgt tijdens het huwelijk, komt niet automatisch op beide namen te staan. Dit zijn wel grote verschillen met huwelijken van voor 2018. Een ‘algehele gemeenschap van goederen’, zoals van voor 2018, is wel mogelijk. Dit moeten jullie apart vastleggen bij een notaris voor de trouwerij.
Alle bezittingen die jullie kopen of ontvangen tijdens het huwelijk zijn wel direct van zowel van jou als je partner. Zo zijn de trouwgeschenken voor het nieuwe gezamenlijke leven, dus van jullie samen. En met al die prachtige huwelijksgeschenken start het leven als getrouwd stel wel heel speciaal.