Er is een kans dat er op termijn dingen gaan veranderen wat betreft huwelijksrecht. Een groot deel van de Tweede Kamer wil dit namelijk aanpassen. Huwelijkse voorwaarden wordt de standaard en als een bruidspaar het anders wil, moet dit van tevoren geregeld worden. Lees hier hoe en wat er mogelijk verandert.
Gemeenschap van goederen niet meer standaard
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de bruidsparen bij scheiding niet wil dat alle eigendommen verdeeld worden. En hoe lief ze hun schoonfamilie ook vinden, een erfenis mag niet bij hen terecht komen. Mede om deze redenen wil de Tweede Kamer graag ervan af dat gemeenschap van goederen standaard is bij een huwelijk. Het zou andersom moeten zijn: trouwen met huwelijkse voorwaarden. Wie er bewust voor kiest om alles te delen in gemeenschap van goederen, bezoekt voor het huwelijk de notaris bezoeken om dit vast te leggen.
Digitaal in ondertrouw
Sinds juli 2015 kunnen bruidsparen digitaal aangifte doen. Veel mensen vinden dit heel gemakkelijk, maar veel mensen vinden dit ook jammer. Het in ondertrouw gaan is voor velen toch één van de magische momentjes van het hele trouwgebeuren en ook reden om dit moment te vieren. Als je in ondertrouw gaat, duurt het niet lang meer voor de grote dag aanbreekt. Gelukkig kan je ook nog ‘fysiek’ in ondertrouw gaan, dit moet in je eigen gemeente gebeuren. Digitaal in ondertrouw kan je overal doen en is niet beperkt tot je eigen gemeente.
Zelf bepalen wat er gebeurt bij scheiding
Veel Nederlanders die in het huwelijksbootje stappen, vinden het lastig om over huwelijkse voorwaarden te praten. Het is natuurlijk ook niet fijn om een eventuele scheiding al te bespreken, terwijl je nog niet eens met elkaar getrouwd bent. Toch is het erg verstandig om in kaart te brengen wat je bezittingen zijn en wat ermee gaat gebeuren als je trouwt (en wellicht scheidt). Daarbij moet je ook al denken aan kinderen en uiteraard je schoonfamilie. Goed om even bij stil te staan.
Tekst: Sanne van Bortel