Misschien zijn jullie geen echte kerkgangers, maar wel van huis uit gelovig en lang geleden gedoopt. Dan wil je wellicht in de kerk trouwen. Wat kun je verwachten van het gesprek met de dominee of pastoor? En moet je nog iets voorbereiden voor dat gesprek?
Er zijn vier opties als je voor de kerk gaat trouwen: een katholieke, protestante, gemengde of oecumenische huwelijksdienst. Iedere vorm neemt zijn eigen regels en karakter met zich mee: zoek dit dus vooraf goed uit of vraag het aan jullie dominee of pastoor. Zo mag een katholiek huwelijk bijvoorbeeld alleen in een katholieke kerkruimte plaatsvinden. En hoort de kerk of kapel niet tot jullie parochie, dan moet je niet alleen de pastoor of dominee van die kerk om toestemming vragen, maar ook jullie eigen dominee.
Wat verwacht je van huwelijk?
Een gesprek met de dominee of pastoor voorafgaand aan jullie huwelijk hoort er natuurlijk bij. Wat kun je nu verwachten van zo’n gesprek? De pastoor of dominee wil gewoonweg jullie beter leren kennen en wil wat meer over jullie te weten komen. Waar komen jullie vandaan, waar kennen jullie elkaar van en zijn jullie vandaag de dag nog actief bezig met het geloof? Ook zal de pastoor of dominee ingaan op wat je verwacht van het huwelijk en waarom jullie eigenlijk willen trouwen. Tot slot komt natuurlijk aan bod hoe jullie willen dat hij de huwelijksceremonie zal begeleiden.
Trouwgeloften
Jullie kunnen zelf de volgorde van bepaalde stappen die tijdens de ceremonie aan bod komen bepalen en doorspreken met de pastoor of dominee. Samen kiezen jullie ook het huwelijksformulier, waarin de rechten en plichten van het paar worden genoemd, met als slot het jawoord. Misschien willen jullie ook nog een eigen trouwgelofte uitspreken. Ook zal de pastoor of dominee bespreken welke gebeden jullie willen, welk lied of gedicht jullie aanspreekt. Neem dit goed met elkaar door, want hoe beter jullie op één lijn liggen, hoe soepeler de dienst zal verlopen en hoe meer het echt jullie dienst wordt. Zie het gesprek met de dominee of pastoor daarom niet als een formaliteit die ‘ook nog moet gebeuren’. Besteedt hier echt even aandacht aan: des te mooier wordt straks de ceremonie!
Tekst: Daphne Doemges-Engelen