Trouwen & huwelijkse voorwaarden in 2020

Sinds begin 2018 is het standaard trouwen in gemeenschap van goederen veranderd naar trouwen in beperkte gemeenschap van goederen (huwelijkse voorwaarden). In 2020 is dat niet anders, maar je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een andere vorm van trouwen.

Trouwen & huwelijkse voorwaarden in 2020

Beperkte gemeenschap van goederen

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen is sinds januari 2018 de standaard. Dat betekent dat je vanaf de dag dat je getrouwd bent, alles deelt wat tijdens het huwelijk van jou is. Schulden of een spaarpotje dat je voor je huwelijk hebt opgebouwd, is en blijft van jou. Erfenissen en schenkingen zijn ook voor jou en niet van jullie samen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je partner. Gaan jullie samen een schuld aan, bijvoorbeeld voor een nieuw huis, dan blijft de schuld van jullie samen, ook als jullie uit elkaar zouden gaan. Wil je trouwen in beperkte gemeenschap van goederen, dan hoef je niks te doen – dit gaat vanzelf.

Trouwen & huwelijkse voorwaarden in 2020

Gehele gemeenschap van goederen

Als je graag in gehele gemeenschap van goederen wil trouwen, betekent dat je alles gaat delen met je partner. Schulden, bezittingen, alles. Na een eventuele scheiding wordt alles 50/50 verdeeld. Voor januari 2018 was dit de standaard manier van trouwen.

https://trouwen.nl/notaris

Trouwen met huwelijkse voorwaarden

Wil je op geen van de twee bovengenoemde manieren trouwen? Dan stel je je eigen huwelijkse voorwaarden op. Bij de notaris kan je samen met je partner bespreken welke ‘huwelijksregels’ jullie willen opstellen. Het kan zijn dat je bepaalde schulden of bezittingen niet wil delen. Dat leg je vast bij de notaris. Deze huwelijkse voorwaarden kunnen alleen opgesteld worden door jullie samen, iedereen moet een handtekening zetten ter goedkeuring/belofte. De notaris is in dit geval altijd onpartijdig. Hij of zij zal ervoor zorgen dat de huwelijkse voorwaarden in balans zijn en dat beide partners evenveel voordeel eruit halen. Dit geldt trouwens niet alleen voor trouwen, ook als je een partnerschap afsluit gelden deze regels.

Geschreven door Sanne van Bortel