Trouwen en je hypotheek: wat moet je weten?

Je gaat trouwen, wat een mooie mijlpaal. Naast het plannen van de grote dag, zijn er ook een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met het regelen van een hypotheek? Misschien hebben jullie er al een of zijn jullie van plan om binnenkort samen een huis te kopen. Moet je dan bij het hypotheek vergelijken nog op bepaalde zaken letten of maakt het een hypotheekverstrekker niet uit of je getrouwd bent? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen

Allereerst is het belangrijk om te weten of je trouwt onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Sinds 1 januari 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat al jouw bezittingen en schulden van vóór het huwelijk van jou blijven. Alle bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk verkrijgen, zijn van jullie samen. Sluiten jullie dus samen een hypotheek af, dan zijn jullie ook samen aansprakelijk voor deze schuld. Hadden jullie voor het huwelijk gezamenlijke bezittingen? Dan blijven die gewoon van jullie samen.

Als je de verdeling anders wilt regelen, dan kun je bij een notaris huwelijkse voorwaarden opstellen. Heeft een van jullie bijvoorbeeld een koophuis en wil je dat dit gezamenlijk bezit wordt? Dan kun je afspreken dat de woning van jullie beiden wordt, ongeacht op welke naam de woning geregistreerd staat.

Samen een hypotheek

Het is voor de hypotheekverstrekker niet noodzakelijk dat jij en je partner getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Het is wel handig om een samenlevingscontract op te stellen als jullie samen een huis kopen, maar niet getrouwd zijn. Maar ook die keuze is aan jullie zelf. Voor de hypotheekverstrekker is, als jullie samen kopen, het gezamenlijk inkomen een van de belangrijkste zaken. Dit bepaalt namelijk de hoogte van jullie maximale hypotheek. Kopen jullie samen? Dan zijn jullie ook samen eigenaar van het huis en komt het huis op naam van beiden. Als het handiger is, kun je ervoor kiezen om het huis op één naam te zetten. Dit is bijvoorbeeld handig als een van jullie zelfstandig ondernemer is, of als een van jullie voldoende inkomsten heeft om de hypotheek zelf te dragen. Weet je niet zeker wat in jullie situatie handig is? Raadpleeg dan een hypotheekadviseur. Die geeft jullie onafhankelijk advies die het beste past bij jullie financiële situatie.

Fiscaal partnerschap

Een ander voordeel van trouwen, maar ook van een geregistreerd partnerschap of een (notarieel) samenlevingscontract, is dat jullie fiscale partners worden. Door het samenvoegen van jullie inkomsten en uitgaven kunnen jullie belastingvoordeel krijgen. Maar let op: hierdoor wordt het totaalinkomen ook hoger, wat kan leiden tot minder toeslagen. Ook heb je als stel maar één keer recht op hypotheekrenteaftrek.

Verzekeringen aanpassen

Nog iets om naar te kijken als je getrouwd bent: jullie verzekeringen. Zo moet je bijvoorbeeld nagaan of de opstalverzekering op beide namen staat en of de inboedelverzekering ook de spullen van beiden dekt. Check ook of jullie geen dubbele verzekeringen hebben lopen en of overal de begunstigde van je verzekering juist is ingevuld. En als je dan toch alles aan het nalopen bent, dan kunnen jullie meteen eventuele naamsveranderingen doorgeven.