Trouwen: achternaam overnemen of niet?

Je wil niet zijn naam overnemen als jullie getrouwd zijn, maar wat wil je dan wel precies? Er zijn veel verschillende opties waaruit je kunt kiezen als je van mening bent dat zijn achternaam overnemen ouderwets is.

Dubbele achternaam

Dit komt heel vaak voor. Veel vrouwen kiezen ervoor om beide achternamen aan te nemen: de naam van de man eerst, de meisjesnaam van de vrouw als tweede. Dit kunnen jullie overigens allebei doen, het ziet er super chique uit!

Samengevoegde achternaam

Best wel lief en romantisch: een samengevoegde achternaam. Het vergt misschien een beetje creativiteit, maar dan heb je wel een bijzondere achternaam. Neem een deel van de ene achternaam en plak ‘m voor of achter een ander deel van de andere achternaam. Even samen puzzelen en daar is jullie nieuwe achternaam!

Meisjesnaam als middelste naam

Vind je je eigen naam erg mooi en wil je geen afstand doen van waar de naam voor staat? Maak dan van je meisjesnaam je middelste naam. Zo behoud je de connectie met je meisjesnaam, maar kun je ook een nieuwe naam aannemen.

Behoud je eigen naam voor werk

Ben je zelfstandig ondernemer of heb je veel bekendheid opgedaan met je eigen naam? Dan kun je alsnog een nieuwe naam aannemen en tevens je oude naam houden en gebruiken voor werkdoeleinden.

Hij neemt jouw naam

We zijn tegenwoordig heel flexibel en laten steeds vaker tradities los, dus dat kan ook in dit geval. Jouw man kan jouw familienaam overnemen als jullie dat fijner of mooier vinden. Geen probleem!

Geheel nieuwe achternaam

Als jullie beide achternamen niet zo heel erg mooi vinden of als het niet goed past, kan je een geheel nieuwe achternaam bedenken. Een mooi idee, een achternaam kiezen waar jullie samen volledig

achter staan.

Niks veranderen

Als je echt van je eigen achternaam houdt en het maakt jullie allemaal niet zo veel uit, waarom zou je dan überhaupt iets veranderen? Hou lekker je eigen naam!

Tekst: Sanne van Bortel