Ga je binnenkort trouwen en wordt er als bruidegom zijnde een speech van je verwacht? Begin dan niet met schrijven voor je onze tips over de inhoud en opbouw van de bruidsspeech hebt gelezen! Wij helpen je op weg met een knallende speech.
Tips voor schrijven bruiloftsspeech
Om overzicht te houden op de lengte van de speech, kun je het beste een lijstje maken met punten die je graag wilt verwerken in je bruiloftsspeech. Voor je begint met dit lijstje is het handig om te weten hoeveel tijd er is om te speechen. Houd ook rekening met het tijdstip van je speech: als mensen hongerig aan tafel zitten, is het niet fijn om een speech van een half uur te starten. Qua opbouw en lengte kun je denken aan de volgende punten:
De Tips
– Introductie. Heet iedereen een warm welkom en bedank de belangrijkste personen.
– Lengte. Houd ongeveer tien minuten aan waarin je de belangrijkste dingen kwijt kunt. Houd twee minuten vrij voor lachen over grapjes en dergelijk.
– Humor. Vergeet niet hier en daar een grappige punchline in te voegen, zodat de speech luchtig blijft.
– Toasten. Bedenk op wie je allemaal wilt toasten en probeer dit te verdelen en samenhangend te krijgen in een mooi verhaal.
– Over de bruid. Zij staat in de spotlights, dus jouw speech is doorspekt met complimenten voor haar of gaat minstens voor de helft over hoe belangrijk ze voor je is.
– Details. Details zorgen ervoor dat een tekst of speech een stuk saaier wordt. Denk aan een speech van ongeveer 1300 woorden.
– Ouders. De enige kans die je krijgt om jullie ouders publiekelijk te bedanken, is tijdens deze speech. Zorg voor een welgemeende tekst, zonder teveel grappen en grollen, zodat jouw dankwoord oprecht overkomt en een grote impact heeft.
– Het einde. Vaak eindig je een speech met een toast, maar op wat of wie toast je? De bruid is één van de belangrijkste personen op de trouwdag, dus een toast op de bruid of op jullie samen als stel zou een goede afsluiter zijn.
Tekst: Sanne van Bortel