Trouwen is natuurlijk hartstikke romantisch. Je kiest ervoor om voor altijd met iemand samen te zijn, in goede en slechte tijden, en voor elkaar te zorgen. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap brengt nog veel meer rechten en plichten met zich mee. We behandelen alle rechten en plichten binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap hieronder! Eerst een kort overzicht.
Overzicht rechten en plichten
- Gebruik achternaam
- Verschoningsrecht
- Verrichten van rechtsverhandelingen
- Onderhoudsplicht
- Erfenis
- Pensioen
Gebruik van achternaam
Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, mag je de achternaam van je partner aannemen. Het is een recht, geen plicht. Je gebruikt dan op dagelijkse basis de naam van jouw echtgenoot of echtgenote. Dit kun je laten registreren bij het BRP (basisregistratie personen). Hiervoor heb je geen toestemming nodig van je partner. Je eigen achternaam blijft echter altijd staan op bijvoorbeeld je paspoort of rijbewijs of andere officiële documenten.
Verschoningsrecht
Het verschoningsrecht houdt in dat je niet hoeft te getuigen tegen je partner in de rechtszaal. Dit geldt ook voor jullie familieleden. We gaan er natuurlijk van uit dat je je nooit hoeft te beroepen op dit recht, maar toch is het fijn dat het er is. Uiteraard mág je wel getuigen tegen je partner, als je dat wil.
Verrichten van rechtsverhandelingen
Als je trouwt, mag je veel beslissingen niet meer in je eentje maken. Bijvoorbeeld als je het huis waarin jullie wonen wil verkopen. Beide partners moeten dan toestemming geven.
Onderhoudsplicht
Tijdens de huwelijksceremonie of in het geregistreerd partnerschap beloof je voor elkaar te zullen zorgen. Dit is een plicht, de onderhoudsplicht. Je bent aan elkaar verplicht om voor elkaars levensonderhoud te zorgen. Wat dit allemaal precies behelst, kun je heel specifiek laten noteren.
Erfenis
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partner bent van elkaar, ben je automatisch elkaars erfgenaam bij wet. Maar in het testament kun je ook iets anders laten zetten.
Pensioen
Een pensioenregeling zorgt ervoor dat je ouderdomspensioen opbouwt. Daar geniet je van als je met pensioen gaat. Bij een scheiding wordt het deel dat je hebt opgebouwd tijdens het huwelijk verdeeld, tenzij je dit natuurlijk anders laat vastleggen. Er is ook nog zoiets als een nabestaandenpensioen. Dit is een uitkering die je krijgt als je partner overlijdt. Het zijn geen leuke zaken om over na te denken, maar het is wel fijn als het eenmaal goed geregeld is. Even door de zure appel, dus!
Meer weten over het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Lees ook onze andere artikelen over dit topic!
Tekst: Sanne van Bortel