Dat we tegenwoordig al samenwonen voordat we elkaar het jawoord hebben gegeven, was honderd jaar geleden vrijwel ondenkbaar. Je woonde bij je ouders thuis en meestal trouwde je al op redelijk jonge leeftijd. Pas nadat het huwelijk was voltrokken, zocht je naar een gezamenlijk onderkomen. Als dat er niet was, bleef je als getrouwd stel voorlopig bij één van beiden in het ouderlijk huis wonen. Tegenwoordig gaat het allemaal wat anders, maar de moeilijkheid om een geschikte woning te vinden, is er nog altijd. En als je die al gevonden hebt, zul je ook de financiering ervoor nog rond moeten krijgen. Lees hoe je de hypotheek kiest die het beste past bij jullie huidige situatie.
Tweeverdieners pakken dit jaar extra voordeel
Wanneer je een hypotheek afsluit, heb je de mogelijkheid om dat te doen op basis van twee inkomens. Je mocht voorheen altijd het tweede salaris voor 0,7 laten meetellen, sinds 2020 mag dat voor 0,8 en dat biedt extra mogelijkheden. Daardoor ben je namelijk in staat om voor een hoger bedrag te lenen. Daarmee kan die ene woning, die eerst onbereikbaar leek, opeens toch in beeld komen. Er zijn wel een paar dingen waar je goed op moet letten, als je kiest voor een hypotheek op basis van beide salarissen. Als de relatie onverhoopt stukloopt, moet je ofwel het huis verkopen, ofwel degene die er blijft wonen zal voor fors hogere maandlasten geplaatst worden. Een ander aandachtspunt is het overlijdensrisico. Dat zul je door middel van een verzekering moeten afdekken. Want als de partner er niet meer is, valt ook een stuk zekerheid met betrekking tot het dragen van de kosten weg.
Oversluiten kan gunstig zijn
Misschien wonen jullie al een aantal jaren naar volle tevredenheid in een eigen huis. In dat geval kan een hypotheek oversluiten soms aantrekkelijk zijn. Niet altijd, want dat hangt echt van je persoonlijke situatie af. Je moet er rekening mee houden dat met het afsluiten van een nieuwe hypotheek altijd kosten gepaard gaan. Die kosten maak je onder meer voor het opnieuw laten taxeren van de woning. Ook zul je waarschijnlijk een boete moeten betalen, als je de bestaande hypotheek opzegt. Maak dus eerst een totaaloverzicht van alle kosten en baten, voordat je een definitief besluit neemt. Oversluiten kan, door de historisch lage rentestand, voor veel mensen een aantrekkelijke optie zijn.