Partneralimentatie terug naar vijf jaar?

De Tweede Kamer wil de partneralimentatieduur verkorten naar vijf jaar. Nu is dat nog twaalf jaar. De nieuwe duur van vijf jaar heeft wel een paar uitzonderingen waarmee rekening gehouden wordt met vrouwen die moeilijk aan werk kunnen komen of die jonge kinderen hebben.

Verkorte partneralimentatie

Scheiden is nooit leuk, en de partneralimentatie is voor velen zowel een steuntje in de rug als een doorn in het oog. Zo wilden de VVD, D66 en PvdA drie jaar geleden al de alimentatieduur verkorting, maar de Raad van State was het hier niet mee eens. Er moet ook rekening gehouden worden met vrouwen die moeilijk aan een baan kunnen komen dankzij hun huwelijk waarin ze hebben gekozen om fulltime moeder te worden.

Uitzonderingen partneralimentatie

Vanwege de onenigheid over de verkorting van de alimentatieduur drie jaar geleden, worden er nu uitzonderingen gemaakt op de verkorting. Als je langer dan vijftien jaar getrouwd bent geweest en als je voor 1 januari 1970 bent geboren geldt er een alimentatieduur van tien jaar. En als je kinderen hebt die jonger zijn dan twaalf jaar, dan krijg je maximaal twaalf jaar alimentatie. Er wordt in het nieuwe voorstel ook rekening gehouden met partners die vlak voor de AOW-leeftijd zitten en moeite hebben met het vinden van een baan of zichzelf niet kunnen onderhouden. De initiatiefnemers van het voorstel zijn positief en verwachten dat de alimentatieduur wordt aangepast.

Scheiden of samenblijven?

Voor veel stellen is het heel moeilijk om te beslissen of ze samenblijven of uit elkaar gaan. Vaak werkt alle rompslomp rondom een scheiding ook niet echt mee. Voor diegenen die alimentatie betalen is het ook niet bepaald prettig om nog jarenlang ‘vast’ te zitten aan hun ex-partner. Een verkorting van de alimentatieduur is voor sommigen dus erg fijn en voor anderen minder goed nieuws. Wat vind jij van het voorstel om de alimentatieduur te verkorten?

Tekst: Sanne van Bortel