Ten eerste: natuurlijk kan dat! Het is jullie bruiloft en je mag doen wat je zelf prettig vindt. Na het geven van het jawoord is het gebruikelijk om je bruid(egom) te kussen, maar niet iedereen vindt kussen of zoenen in het openbaar prettig. Vooral niet als het een volle zaal met mensen betreft die allemaal op jullie letten. Wat kan je wel doen?
Niet kussen na het jawoord
Een homostel kwam met de vraag of het ‘verplicht’ is, of beter gezegd, sociaal gewenst is om elkaar te kussen of zoenen na het geven van het jawoord. Zijzelf hebben dat liever niet. Het antwoord: het is jullie bruiloft, dus als je niet in het openbaar elkaar wil zoenen, dan is dat aan jullie. Bovendien zijn jullie echt niet de enige. Veel bruidsbaren kiezen voor een bescheiden kusje of een knuffel na de bruiloftsceremonie.
To kiss or not to kiss
Niet alle homostellen voelen zich volledig op hun gemak bij in het openbaar kussen of zoenen. Zelfs op hun eigen bruiloft houden ze het liever bij een bescheiden kus of een innige knuffel. Het is je eigen bruiloft, dus van mijn part geef je elkaar een high-five als je dat leuk vindt. Een zoen is niet verplicht, dat verzegelt het huwelijk niet, maar geef van tevoren wel even aan wat je wél wil doen. Vaak wordt er namelijk door de ambtenaar gezegd dat je nu je bruid(egom) mag kussen. Als er geen sprake is van een kus, is dat natuurlijk wel een gekke uitspraak. Beter zou dan zijn: u mag nu uw liefde bezegelen (met een…). Kies voor iets dat bij jullie past, niet wat de rest van jullie verwacht.
Traditie volgen of niet?
Veel stelletjes zijn geneigd om de traditie te volgen en elkaar lekker stevig te zoenen na het jawoord, maar als je daar geen prettig gevoel bij hebt, dan hoeft het echt niet. Kies voor iets dat bij jullie allebei past, een bescheiden kus en daarna een innige knuffel of juist een langdurige tongzoen als dat is wat jullie leuk vinden. Het is jullie dag, doe lekker wat je wil!
Geschreven door Sanne van Bortel