Nacht voor de bruiloft: samen of apart?

Het is een bijzondere bruiloftstraditie: de nacht voor de bruiloft slapen bruid en bruidegom apart van elkaar. In de ochtend haalt de bruidegom zijn bruid op en ziet hij haar voor het eerst in haar trouwjurk. Hoe is dat zo gekomen en waarom doen we dat nu nog?

Bruid slaapt bij ouders thuis

Vele jaren geleden, toen reizen nog heel veel tijd in beslag nam, was het gebruikelijk voor de bruidsmeisjes om bij de bruid te logeren in de nacht voor de bruiloft. Zo konden ze in de ochtend sneller aan het werk om de bruid mooi te maken. Daarnaast kwam het bijna niet voor dat bruid en bruidegom al samenwoonden voor ze gingen trouwen; de bruid woonde vaak nog bij haar ouders. Tegenwoordig is het meer een leuke traditie dan echt noodzaak. De bruid verblijft vaak in haar ouderlijk huis in de nacht voor de bruiloft, met bruidsmeisjes, want dat is gewoon hartstikke gezellig.

Oude bruidstradities

Deze logeertraditie is nog steeds heel populair voor zowel traditionele als non-traditionele bruidsparen. De reden die veel stelletjes hanteren, is dat het specialer voelt als ze elkaar de nacht voor de bruiloft niet zien. Veelal woont het bruidspaar al samen en even een nachtje zonder elkaar doet de lust weer aanwakkeren. Het is ook een goede manier om even de rust te pakken en de zenuwen te bedaren. Je familie is bij je op je laatste dag als ongetrouwde man of vrouw en dat is natuurlijk wel heel erg speciaal. Voor de familie rondom het bruidspaar voelt het alsof zij de nieuwe fase van de newlyweds inluiden. Een belangrijke taak, dus.

Nacht voor bruiloft wel samen

Toch snappen we de stelletjes ook die de nacht voor de bruiloft wel graag samen zijn en dus niet apart van elkaar slapen. Samen wakker worden op de speciaalste dag van jullie leven en even een momentje nemen om het allemaal op je in te laten werken. Misschien worden jullie ook kalmer van elkaars aanwezigheid. Wat doen jullie of hebben jullie gedaan, de nacht apart of samen doorbrengen?

Sanne van Bortel