Levenstestament opstellen bij de notaris

Gaan jullie binnenkort trouwen en heb je het woord ‘levenstestament’ voorbij horen komen? In dit artikel leggen we uit wat het precies is en of het handig is om dit te laten opstellen bij de notaris voor je in het huwelijksbootje stapt. Lees snel verder!

Wat is het nut van een levenstestament?

Wil je de regie over je leven behouden, zelfs als je niet meer in staat bent om beslissingen te nemen? Dan is een levenstestament iets voor jou. Het testament document stelt je in staat om vooruit te plannen voor situaties waarin je niet meer zelf kunt vertellen wat je wilt. Bijvoorbeeld bij ziekte en ouderdom, zoals dementie. Met een levenstestament kun je zaken regelen zoals medische behandelingen, vermogensbeheer en het benoemen van een vertegenwoordiger die namens jou beslissingen mag nemen.


Lees ook Regel je testament, voor jezelf en je geliefde


Wat is het verschil tussen een levenstestament en een testament?

Een ‘gewoon’ testament treedt pas in werking na jouw overlijden en regelt jouw erfenis. Een levenstestament is van toepassing voordat je komt te overlijden.

Is een levenstestament geldig zonder notaris?

Het is mogelijk om een levenstestament op te stellen zonder notaris, maar het is belangrijk om te weten dat het dan niet rechtsgeldig is. Door een levenstestament bij de notaris op te stellen, wordt het document officieel en juridisch geldig. De notaris zorgt ervoor dat jouw wensen op de juiste wijze worden vastgelegd en dat het levenstestament voldoet aan de wettelijke eisen.


Lees ook Hoort bij trouwen ook een testament?


Levenstestament echtpaar

Als je gaat trouwen, kan het opstellen van een gezamenlijk levenstestament zeer waardevol zijn. In een levenstestament kun je bijvoorbeeld regelen wie jullie belangen behartigt als jullie beiden niet meer kunnen beslissen. Daarnaast kunnen jullie afspraken maken over vermogensbeheer, het voorkomen van problemen bij eventuele scheidingen of hertrouwen, en andere belangrijke zaken die van invloed zijn op jullie gezamenlijke toekomst.

Levenstestament checklist

Benieuwd welke punten dan zoal aan bod komen in een levenstestament? Dat zijn onder andere:

• Het benoemen van een vertegenwoordiger of gemachtigde die namens u beslissingen kan nemen.

• Het vastleggen van uw wensen met betrekking tot medische behandelingen.

• Het regelen van vermogensbeheer en financiële zaken.

• Het opstellen van instructies voor uw vertegenwoordiger met betrekking tot uw persoonlijke wensen en waarden.

• Het benoemen van een executeur voor het afhandelen van uw nalatenschap.

• Het regelen van eventuele specifieke zaken, zoals het aanwijzen van voogden.

Tekst: Sanne van Bortel