Koosnaampjes die geliefden gebruiken

Als je iemand lief vindt, geef je diegene een koosnaam. Dat doen we niet alleen bij geliefden, maar ook bij dieren. Dat klinkt schattig en geeft direct aan dat we een hechte band met iemand hebben, maar hoe komen we op zulke namen en waarom doen we dat eigenlijk?

Lieve bijnamen voor hem & haar

Waar de meeste mensen niet verder komen dan ‘schatje’ of ‘lieverd’, zijn andere stelletjes een ster in het bedenken van schattige – en soms enigszins beschamende – koosnaampjes voor elkaar. Wie weet is de de baas van het grote bedrijf waar je werkt thuis gewoon een honnieponnie of een boterbloempje of vindt die bodybuilder van de sportschool het heerlijk om door z’n vrouw ‘sugar pie’ genoemd te worden. Je weet het maar nooit! Geven jullie elkaar wel eens koosnaampjes die een tikje té zoet zijn?

Koosnaam ‘baby’ en echte baby’s

Als je gek bent op het geven of horen van koosnaampjes, houdt dat verband met de relatie die je met je moeder hebt. Koosnaampjes zijn namelijk te vergelijken met babypraat, waardoor baby’s leren praten en tegelijkertijd liefde ontvangen waardoor de band tussen moeder en kind sterker wordt. Koppeltjes die elkaar lieve naampjes geven, keren als het ware terug naar hun babytijd en daarbij naar hun eerste liefde. Geef je elkaar veel koosnaampjes, dan gaat het goed met je relatie. Je partner moet de naamgevingen wel leuk vinden. Zelfverzonnen koosnaampjes is een teken van een sterke relatie met je partner.

Sterke connectie

In verschillende onderzoeken is bekeken hoe sterk de relatie is tussen het gebruik van koosnaampjes en de tevredenheid over de relatie. Mensen die tevredener zijn, gebruiken vaker en meer koosnaampjes. Hoe langer je een relatie hebt, hoe minder vaak we iets liefs zeggen, blijkt wel. Stellen zonder kinderen die minder lang dan vijf jaar samen zijn gebruiken de meeste koosnaampjes. De namen die het meest gebruikt worden, zijn verzonnen in de eerste fase van de relatie.

Niet altijd leuk

Diegene die je een koosnaampje geeft, moet het wel leuk vinden. Zo werkt het averechts als je een serveerster schatje noemt, aangezien je (meestal) geen romantische gevoelens voor elkaar hebt. De serveerster kan zich dan onderdanig voelen en dat is natuurlijk niet erg prettig. Dat geldt ook voor je partner: geef je hem/haar een naampje dat hij/zij niet leuk vindt, en blijf je die desondanks toch gebruiken, dan wijst dat op een gebrek aan respect.

Koosnaampjes over de hele wereld

Ieder land, of beter gezegd, ieder volk gebruikt eigen koosnaampjes. Zo zeggen Nederlanders heel vaak ‘dropje’, de Fransen ‘mon petit chou’ (kleine kooltje), de Spanjaarden ‘media naranja’ (halve sinaasappel, want samen zijn we één). In Thailand zul je ‘chang noi’ horen (olifantje) en in het Arabisch zeggen ze ‘ghazal’ (gazelle). Duitsers zeggen ‘spatz’ (mus) en Polen noemen elkaar vaak muisje. Schattig hè?

Geschreven door Sanne van Bortel


Top tien troetelwoordjes voor hem en haar

Schatje, lievie, liefje, poepie, toetie, beertje, lekkertje, knapperd, lieverd, lekker ding, honey, bloempje, duifje… Hoe noemen we elkaar het liefst en waarom doen we dit eigenlijk? En waarom zeggen we elkaars naam als we boos op elkaar zijn? Top tien troetelwoordjes voor hem en haar Schatje, lievie, liefje, poepie, toetie, beertje, lekkertje, knapperd, lieverd, lekker ding, honey, bloempje, duifje… Hoe noemen we elkaar het liefst en waarom doen we dit eigenlijk? En waarom zeggen we elkaars naam als we boos op elkaar zijn?” LEES MEER…