Het zal niet het eerste zijn dat je regelt als je weet dat je gaat trouwen, maar zorg wel dat de keuze voor jullie ambtenaar zeker ook geen sluitpost wordt! Die persoon speelt immers een belangrijke rol op jullie grote dag.
Eerste indruk trouwambtenaar
Niemand wil getrouwd worden door een persoon die niet bij je past, of – nog erger – die je vervelend vindt overkomen. Een trouwambtenaar waar je een klik mee hebt, kan de dag echt wat meer glans geven. Hij of zij kan een ceremonie maken of breken, dus onderschat de keuze voor deze persoon niet. Dit is dus ook echt iets wat je met z’n tweeën beslist. Hoe je dat doet? Ga vooral op jullie gevoel af. Wat voor indruk maakt iemand bij de kennismaking? Verloopt het kennismakingsgesprek stroef of juist heel soepel? Speelt de persoon direct in op jullie wensen, vraagt hij of zij goed door? Allemaal belangrijk om mee te nemen in je overweging.
Persoonlijke keuze
Vind je het lastig om zo’n persoonlijk moment te laten begeleiden door een ambtenaar van de gemeente die je niet kent? Tegenwoordig is het mogelijk om zelf een trouwambtenaar in te schakelen, die als zelfstandige werkt. Er zijn ook veel mensen die als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in te huren zijn. Ben je eerder op een bruiloft geweest en vond je dat de ambtenaar het toen heel leuk deed, dan kun je navraag doen wie dat was. Tot slot de meest persoonlijke optie: je kunt er ook voor kiezen om jullie te laten trouwen door een dierbare vriend(in) of familielid. Je hebt dan een trouwvergunning nodig voor 24 uur.
Voorgesprek over de ceremonie met jullie trouwambtenaar
Of je nu gaat voor een ambtenaar of persoon die je al kent of niet: een voorgesprek is erg belangrijk. Vertel wat jullie verwachten zijn en welke ‘ingrediënten’ jullie vooral wel of niet belangrijk vinden. Ben je van de tradities, of willen jullie juist een losse ceremonie? Hoort er voor jullie een link naar een geloofsovertuiging bij? Zijn er voor jullie speciale mensen die door de ambtenaar betrokken dienen te worden bij de ceremonie? Mag er een knipoog in de speech zitten of houd je het liever wat strakker? Spreek het vooraf af! En, tot slot ook heel belangrijk: zet die afspraken op papier. Zo is het voor beide partijen helder wat jullie willen en kunnen verwachten.
Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Welke zoen na het jawoord?
Je bent ervan overtuigd dat het een natuurlijk iets is, dat het heus wel goedkomt en dat het vanzelf gaat… In werkelijkheid zijn bruidsparen vaak zenuwachtig en emotioneel en wordt er nog wel eens geklungeld. Waar hebben we het over? Over dé kus natuurlijk! LEES MEER…