Het kort antwoord is: ja. Je kunt trouwen met iemand die in de gevangenis zit. Trouwen is namelijk een grondrecht, de gevangenis mag dit niet weigeren. Heel romantisch is het echter niet; verwacht geen groot feest, en al helemaal geen luxe voorzieningen. Buiten de gevangenis trouwen blijft bovendien ook praktischer.
Je kan op twee manieren trouwen met iemand die gevangen zit
Trouwen in de gevangenis kan op twee manieren: trouwen in de gevangenis zelf of trouwen bij volmacht. De verschillen leggen we hieronder uit.
© 365 Focus Photography | Shutterstock·com
Trouwceremonie in de gevangenis
Niet in alle soorten gevangenissen is het mogelijk om te trouwen. In een Huis van Bewaring mag je bijvoorbeeld niet trouwen. In andere gevangenissen is het vaak wel mogelijk. Een groot feest zal er echter niet gevierd worden. Vaak krijg je een uurtje met je partner zonder toezicht. Dit heeft dan ook BZT (bezoek zonder toezicht).
Ga naar Trouwambtenaar op locatie
Uurtje in bezoekzaal & bezoek onder toezicht in sommige gevangenissen
Verder mag je waarschijnlijk een uurtje in de bezoekzaal doorbrengen met een plakje cake en wat te drinken. Geen groot feest dus. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat de tijd in de gevangenis een groot feest is, maar het is wel fijn dat het in elk geval mogelijk is om te trouwen in de gevangenis. Een andere optie is trouwen bij volmacht, daarover lees je hieronder meer.
Trouwen bij volmacht met iemand die in de gevangenis zit
Trouwen bij volmacht gebeurt bijvoorbeeld als de gedetineerde in het buitenland in de gevangenis zit en dus niet voor de burgerlijke stand kan verschijnen. Er komt dan iemand anders in de plaats van de gedetineerde. Dit is natuurlijk nog minder romantisch dan wanneer je trouwt met degene met wie je wil trouwen, maar soms is er geen andere optie mogelijk. Deze procedure klinkt misschien makkelijk, maar dat is het niet.
Ga naar een Notaris
Bij de notaris een volmacht akte ondertekenen
De aanstaande echtgenoot of echtgenote die niet aanwezig kan zijn, moet via de notaris een volmacht akte ondertekenen. Er zijn verschillende stukken voor nodig, waaronder een afschrift van de geboorteakte. Dit maakt trouwen bij volmacht een lastige procedure. Het is makkelijker om in de gevangenis zelf te trouwen, maar dit kan alleen in eigen land.
Meer weten over trouwen in bijzondere situaties? Lees ook onze andere artikelen.
Tekst: Sanne van Bortel