Het is geen leuk onderwerp, maar wel een heel belangrijk: de juridische zaken van je aanstaande huwelijk. Dit is echt een geval ‘even door de zure appel heen bijten’. Als je alles goed hebt geregeld, kun je zonder zorgen genieten van je huwelijk.
Welke juridische zaken regel je?
Voor je zomaar in het huwelijksbootje stapt, is het heel verstandig om enkele zaken vast te laten leggen door een notaris. Waarom een notaris en niet met z’n tweeën afspraken maken? Bij sommige zaken (een echtscheiding, overlijden van één van de partners) heb je een officiële akte nodig van de notaris. Je kunt wel zeggen dat je een afspraak heb gemaakt met je partner, maar wat op papier staat is hetgene dat telt. Je bespreekt met de notaris alles over schenkingen, erfenissen, eigendommen, kinderen, de echtscheidingsprocedure, de woning en eventuele ondernemingen.
Beperkte gemeenschap van goederen
Sinds januari 2018 deel je niet meer standaard alles met je partner wanneer je getrouwd bent. Dat noemen we een beperkte gemeenschap van goederen. Eenvoudig gezegd betekent dat alle eigendommen die vóór het huwelijk van jou waren, na het huwelijk ook van jou blijven. Dat gaat over spaargeld, maar ook over schulden die je voor het huwelijk al had. Wil je duidelijke afspraken over alle eigendommen voor, tijdens en na het huwelijk? Laat dan huwelijkse voorwaarden opstellen.
Kinderen erkennen
Kinderen die jullie samen krijgen, worden automatisch erkend als jullie in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn. Jullie hebben dus beide gezag (en plichten) over de kinderen. Als jullie uit elkaar gaan, verandert hier niks aan.
Samen woning kopen
Samen een huis gekocht en beiden voor de helft eigenaar? Dan blijft dit ook zo tijdens en na het huwelijk. Als de percentages anders liggen, is het verstandig om dit te laten vastleggen bij de notaris. Ook als je in gemeenschap van goederen trouwt is het verstandig om duidelijk op papier te hebben wat van jou is en wat van je partner is. Zo heb je bij een eventuele scheiding geen twijfels of onenigheid. Als het niet duidelijk is wie de eigenaar is van een eigendom, worden jullie allebei voor de helft eigenaar.
Erfenis bij overlijden partner
Als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, zijn jullie automatisch erfgenaam van elkaar in het geval dat één van jullie overlijdt. Dit kun je anders vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. Je kunt dan ook kiezen voor een finaal verrekenbeding. Dat betekent dat jullie beide vermogens bij elkaar wordt opgeteld als één van jullie overlijdt. Het totaalvermogen van jullie samen wordt dan verdeeld alsof er sprake is van gemeenschap van goederen. De erfgenaam krijgt de helft.
Eigen onderneming
Als één van jullie een eigen zaak heeft, dan is het verstandig om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Hierbij wordt er ook rekening gehouden met wat er gebeurt als de zaak failliet gaat.
Erfenissen van familie
De erfenissen die jullie ontvangen van familie tijdens het huwelijk, zijn van jullie samen, tenzij het anders is aangegeven in het testament van de overledene. De overledene heeft dan een uitsluitingsclausule opgenomen waarbij je partner wordt uitgesloten van de erfenis. Al deze zaken bespreek je met de notaris. Na het zetten van de krabbel onderaan het document heb je al heel veel zorgen minder en kan je je lekker focussen op het voorbereiden van de bruiloft.
Tekst: Sanne van Bortel