Is een notaris bij trouwen verplicht?

Sinds de wet over in gemeenschap van goederen trouwen in januari 2018 is veranderd, zijn er veel vragen omtrent de rol van de notaris. Is het verplicht om er één in te schakelen? Wij vertellen je alles over de rol van de notaris als je gaat trouwen.

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

De wet bepaalt sinds januari 2018 dat je automatisch trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat je alles wat je tijdens het huwelijk koopt of samen krijgt, zoals een schuld, van jullie samen blijft. Ook na beëindiging van het huwelijk. Alles wat je buiten het huwelijk om hebt gekregen, dus voordat je trouwde en na de scheiding, is en blijft van jou. Je spaargeld voor het huwelijk is dus van jou, maar ook bijvoorbeeld je studieschuld.


Lees ook Voorbeelden van huwelijkse voorwaarden & verrekenbedingen


De notaris inschakelen

Wil je niet trouwen in beperkte gemeenschap van goederen, maar in volledige gemeenschap van goederen? Dan moet je naar de notaris om te laten vastleggen wat je precies wil delen met elkaar. Elke aanpassing op de standaard wet noemen we trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Je stelt immers andere voorwaarden aan je huwelijk dan dat de wet automatisch voorschrijft. Het is niet verplicht om advies in te winnen bij de notaris, maar je hebt wel een notariële akte nodig als bewijs. Je ontkomt dus niet aan een bezoekje aan de notaris.


Lees ook Hoort bij trouwen ook een testament?


Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Als je niet in beperkte gemeenschap van goederen wil trouwen, dan moet je huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Er zijn heel veel zaken waarover je een beslissing moet nemen en de notaris heeft specifieke vakkennis over het onderwerp. Het is dus wel sterk aan te raden om je te laten adviseren in dit proces, maar verplicht is het niet. Zoals eerder gezegd is alleen de notariële akte verplicht. Deze heb je nodig bij een scheiding of het overlijden van je partner. Ook moet je dan kunnen bewijzen welke eigendommen al van jou waren vóór het huwelijk. Dat is dus handig om veel eerder vast te laten leggen.


Ga naar Notaris professionals


Wanneer ga ik naar de notaris?

Je kunt de notaris zowel voor als na de huwelijksvoltrekking raadplegen. Je kunt je immers altijd bedenken. Getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen? Dit kun je altijd laten veranderen naar huwelijkse voorwaarden, ook al ben je al tien jaar getrouwd. Je hebt natuurlijk wel toestemming nodig van je partner.

Tekst: Sanne van Bortel