Veel bruidsparen vragen om een envelopje in plaats van een huwelijkscadeau. Het staat iedereen vrij om te geven wat hij wil en kan, maar hoeveel geld geef je gewoonlijk? Wat is een ‘normaal’ bedrag? En hoe zit dat met bijvoorbeeld een Turkse of Marokkaanse bruiloft?
Envelopje met geld
Hoewel ontzettend veel bruidsparen vragen om een envelopje met geld, is het helemaal niet gewoonlijk. Sterker nog; het bruidspaar ‘hoort’ helemaal niet te vragen om geld. Het is een ontwikkeling van de laatste jaren en dus geen eeuwenoude traditie. Bijna geen enkel bruidspaar heeft nog een verlanglijst bij een warenhuis. Ergens wel begrijpelijk: de stelletjes willen tegenwoordig geen duur servies meer, maar graag een bijdrage aan hun bruiloft of huwelijksreis.
Budget huwelijkscadeau
Grofweg kan je het budget voor een huwelijkscadeau of een envelopje met geld indelen in drie categorieën: collega’s en kennissen, vrienden en verre familie, beste vrienden en naaste familie. Bij collega’s en kennissen ligt het budget meestal tussen de twintig en veertig euro. Het hangt er vanaf of je alleen komt en of je de hele dag bent uitgenodigd of alleen in de avond. Bij vrienden en familie geef je tussen de vijfendertig en vijftig euro en bij beste vrienden en naaste familie geef je tussen de vijftig en honderdvijftig euro. Het verschil is zo groot omdat je ook naar andere kosten moet kijken, bijvoorbeeld bruidsmake-up, of de taak die je hebt vervuld waarin veel tijd is gaan zitten. Belangrijker is echter dat je geeft wat goed voelt en vooral wat je kwijt kunt. Het bruidspaar heeft je uitgenodigd om je gezelligheid en niet om het bedrag in je envelopje.
Budget Turkse bruiloft
Op buitenlandse bruiloften werkt het net weer even anders. Op een Turkse bruiloft bijvoorbeeld is het heel normaal om goud of geld te geven, waarbij het goud (sieraden) vaak op de jurk of het pak van de bruid en bruidegom wordt gespeld. Er gaat aanzienlijk meer geld om in deze bruiloften en ze zijn ook veel grootser. Alle familie en verre vrienden worden uitgenodigd, ook al ken je het bruidspaar misschien niet eens. Als je een vriend bent van de familie van het bruidspaar, kan je ook al een uitnodiging verwachten. In dat geval geef je ongeveer twintig euro. Hoe beter je het bruidspaar kent, hoe meer je geeft.
Budget Marokkaanse bruiloft
Voor de Marokkaanse bruiloft is het niet veel anders, de kans is groot dat je het bruidspaar niet eens kent (en zij jou niet), maar dat geeft helemaal niets. Ze smullen van een grote bruiloft, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Stop twintig euro in een envelop als je het bruidspaar niet kent, en meer als je wil of als je hen wel kent. Het cadeau kan je waarschijnlijk niet rechtstreeks aan het bruidspaar geven, dus geef het aan iemand die je vertrouwt en zet duidelijk je naam erop.
Fotocredit: Ricky Kurniawan / Shutterstock,com
Budget Indonesische bruiloft
In Indonesië sta je als Nederlands bruidspaar waarschijnlijk gek te kijken als je na afloop de envelopjes opent; de kans is namelijk aanwezig dat de helft van de envelopjes leeg zijn. Het is in Indonesië wel een gewoonte dat je een envelop geeft, maar dat betekent niet dat er iets in zit. Indonesische bruidsparen weten dit en niemand zal ervan opkijken. Het kan ook zijn dat er een paar duizend rupia in zit, wat overeenkomt met een paar cent. Conclusie: geef waar je je prettig bij voelt!
Geschreven door Sanne van Bortel
Huwelijkscadeau tips & wat is het budget?
Hoe kies je een super leuk cadeau voor het bruidspaar en hoeveel mag dat kosten? Het is wel zo fijn dat je een cadeau geeft van een bedrag waar jij je goed bij voelt en wat ook goed word ontvangen door het bruidspaar. We geven je hieronder een richtlijn voor het budget van een huwelijkscadeau. LEES MEER…