De tiara is een gewild sieraad onder bruidjes, want wanneer kan je anders zo’n prachtig juweel dragen zonder dat het overdreven eruit ziet? Als je je ooit hebt afgevraagd hoe de tiara eigenlijk is ontstaan en waarom we er eentje dragen, dan is dit artikel voor jou!
Waar komt de tiara vandaan?
We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat de tiara van oorsprong een soort kroon is. De tiara zoals we ‘m nu kennen is eigenlijk nog vrij bescheiden, want vroeger waren de tiara’s heel erg hoog en opvallend. De tiara komt uit Mesopotamië. Daar waren hoge, cilindervormige kronen veel in gebruik. De Grieken hebben de tiara meegenomen naar Europa, waar hij vaak werd gebruikt bij pauskroningen. In de 19e eeuw was de tiara een statussymbool bij westerse vrouwen uit hogere kringen. Na de 2e wereldoorlog raakten de tiara’s uit de mode en werden ze steeds minder gedragen.
Koninklijke of pauselijke tiara’s
Als je nu een koninklijke of pauselijke tiara bekijkt, zie je maar weinig overeenkomsten met de moderne tiara die vaak gedragen wordt door een bruid. De pauselijke tiara’s zijn namelijk enorm, heel hoog en ontzettend druk versierd. Leuk feitje: Paus Paulus VI was de laatste paus die werd gekroond met een tiara. Het sieraad was speciaal voor hem ontworpen, maar in 1964 deed hij er demonstratief afstand van. Sindsdien draagt geen enkele paus een tiara meer, al blijft het wel het symbool van het wapenschild van het Vaticaan. Paus Benedictus XVI heeft als eerste paus zijn persoonlijke wapen, de tiara, vervangen door een mijter.
Ga naar Tiara’s bruid | Shopping
De moderne tiara
De tiara zoals wij kennen is een stuk kleiner en heeft als basis een (halve) cirkel. De bekendste vorm is de bandeau (haarband), en daarna de kokoshnik (hoofdtooi). Je kunt ze krijgen met veel of weinig bling, dat ligt aan je eigen smaak. Ze worden versierd met van alles en nog wat. Je kunt er dus iets van maken dat geheel je eigen smaak en ontwerp is. Tiara’s zijn vrijwel altijd symmetrisch en kunnen erg zwaar worden, afhankelijk van de materialen en aantal stenen die er worden gebruikt. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je jouw tiara maar één keer kunt dragen: veel tiara’s zijn demontabel en je kunt verschillende onderdelen gebruiken voor andere sieraden. Je krijgt zelfs een schroevendraaiertje mee als je een tiara koopt. Grappig hè?
Lees ook Diademen en tiara’s: wat is het verschil?
Tekst: Sanne van Bortel