Benieuwd of je recht hebt op een uitkering als je getrouwd bent of wil gaan trouwen? Of dat trouwen gevolgen heeft voor je toeslagen? We proberen het in dit artikel zo duidelijk mogelijk uit te leggen!
Wat verandert er aan je bijstandsuitkering als je gaat trouwen?
Als je een bijstandsuitkering hebt en je gaat samenwonen (let op, dus niet per se trouwen!), dan verandert de hoogte van je uitkering. Hoe meer mensen ouder dan 21 samen met jou op hetzelfde adres wonen, hoe lager de uitkering. Geef het bij de gemeente aan als je gaat samenwonen (of trouwen), want dit heeft dus gevolgen voor je bijstandsuitkering. Niet aangeven kan je een boete opleveren, en je moet het teveel ontvangen bedrag terugbetalen.
Krijgt jouw partner ook een bijstandsuitkering en gaan jullie samenwonen of trouwen? Dan gelden er weer andere regels: de uitkering voor gehuwden.
Heb je recht op een uitkering als je al getrouwd bent?
Ja, als je getrouwd bent of al was, dan heb je nog steeds recht op een uitkering. Echter verandert de hoogte van de uitkering wel. Houd hier dus rekening mee als je nog gaat trouwen, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Krijg je pas een uitkering nadat je bent getrouwd, dan bepaalt de overheid direct het juiste bedrag op basis van jullie beider inkomen.
Heeft trouwen of getrouwd zijn invloed op je AOW-uitkering?
De AOW-uitkering bestaat uit 70% van het minimumloon voor alleenstaanden. Als je gaat samenwonen (wederom niet trouwen), dan is dit nog maar 50%. Net zoals bij de bijstandsuitkering gaat het hier namelijk erom dat je de kosten voor levensonderhoud met iemand kunt delen. Belangrijk dus, om tijdig door te geven dat je gaat samenwonen.
Wat gebeurt er met je WW-, WAO- of WIA-uitkering als je getrouwd bent of wil gaan trouwen?
Hier kunnen we heel kort over zijn: trouwen heeft géén gevolgen voor je WW-, WAO- of je WIA-uitkering!
Heeft trouwen of getrouwd zijn gevolgen voor je toeslagen?
Of er iets gaat veranderen voor je toeslagen, hangt af van of je al toeslagpartners was. Soms kiezen mensen voor een samenlevingscontract wanneer ze gaan samenwonen, maar als je samen een huis koopt, ben je sowieso al toeslagpartners. In dat geval verandert er niet veel aan de hoogte van de toeslagen. Check wel voor de zekerheid of je na trouwen nog steeds recht hebt op dezelfde toeslagen – het zou jammer zijn dat je pas na een jaar erachter komt dat je op één bepaalde toeslag geen recht meer had sinds je huwelijk. Want dat betekent namelijk een fors bedrag om terug te betalen.
Meer vragen omtrent uitkeringen of toeslagen? Lees ook eens onze andere artikelen over dit onderwerp!
Tekst: Sanne van Bortel