Gratis trouwen

Gratis trouwen kan in elke gemeente in Nederland, hoewel dat wel beperkt is tot bepaalde dagen en tijden in de week. Vaak is het vroeg in de ochtend en dan bij voorkeur op maandag.

Uiteenlopende kosten

Wil je niet gratis trouwen, en misschien ook niet op maandagmorgen, dan zul je merken dat de kosten voor trouwen nogal uiteenlopen. Gemeenten berekenen verschillende bedragen voor de huwelijksvoltrekking die ook nog eens flink kunnen oplopen. Past dat niet in jullie budget of wil je het bedrag niet uitgeven, dan ben je aangewezen op gratis trouwen.

Trouwen op een andere manier

Gratis willen trouwen heeft niet altijd met geld te maken. Beschouwen jullie het burgerlijk huwelijk puur als een noodzakelijke formaliteit en leggen jullie liever de nadruk op de kerkelijke huwelijksvoltrekking, dan kun je er inderdaad voor kiezen om bij de gemeente gratis te trouwen. Ook kan het zijn dat jullie samen met familie en heel goede vrienden op een aparte locatie of ongewoon tijdstip elkaar het jawoord willen geven. Is die plek geen officiële trouwlocatie of is de tijd niet haalbaar voor de gemeente, dan kun je er ook voor kiezen om voor het officiële gedeelte van de huwelijksvoltrekking de gratis optie te kiezen en van het jawoord iets persoonlijks te maken. Dat kan ook gelden als jullie een babs (bijzondere ambtenaar burgerlijke stand) in de arm nemen die op jullie voorkeurslocatie een volgens jullie wensen gecreëerde huwelijksvoltrekking organiseert.

Sober trouwen

Gratis trouwen betekent ook sober trouwen. Voor een gratis huwelijksvoltrekking gebruikt de gemeente een eenvoudige zaal, de ceremonie duurt korter en de ambtenaar van de burgerlijke stand staat er gewoon in zijn of haar dagelijkse kleding en geen toga.

Nuttige informatie

Ondanks de aanduiding gratis ben je in elk geval geld kwijt aan de legeskosten. Die moet je betalen voor de uittreksels uit het bevolkingsregister die moeten worden ingeleverd. Ook moet je bij de burgerlijke stand in de woonplaats van een van jullie tweeën aangifte doen van het huwelijk; de ‘ondertrouw’. Dat kost dan wel niets, maar je moet wel betalen voor de benodigde documenten. Je hoeft trouwens niet in de desbetreffende gemeente te wonen om daar gratis te kunnen trouwen.

Geschreven door Pim Kisjes