Ineens ben je niet meer de vriendin van of de verloofde van, maar de vrouw van! Een hele verandering in je privéleven die door anderen nog het meest wordt opgemerkt door een veranderde achternaam. Welke naam neem je aan? Wat zijn de opties en hoe steekt de wet in elkaar?
Wet over naamsveranderingen
Als je getrouwd bent of geregistreerde partners bent, mag je de achternaam van je partner gebruiken. Je eigen officiële achternaam verandert niet. Je hebt geen toestemming nodig van je partner om zijn of haar achternaam te gebruiken als je getrouwd bent. Er zijn drie mogelijkheden: eerst je eigen naam en dan de naam van je partner, of andersom, of alleen de naam van je partner. Je hoeft niet per se dezelfde naam te kiezen als je partner. Als jullie kinderen krijgen, kunnen deze geen samengestelde achternaam krijgen.
Ga naar Naamsverandering | Voorwaarden & Kosten
Basisregistratie personen (BRP)
Als je de achternaam van je partner prachtig vindt en je wil deze graag gebruiken, dan kun je dit laten registreren bij het BRP van de gemeente waar je woont. De BRP geeft dit door aan alle instellingen die belang hebben bij je nieuwe naam, zoals de belastingdienst, je pensioenfonds en het RDW. Alle documenten in je bezit blijven onveranderd. Dus ook al heb je ineens een andere achternaam, je eigen officiële achternaam blijft op je paspoort of ID-kaart staan. Bij nieuwe documenten kan je wel aangeven dat je graag de naam van je echtgenoot erop wil hebben.
Achternaam wijzigen na scheiding?
Als je bent gescheiden of het geregistreerde partnerschap heeft beëindigt kan je de achternaam van je partner gewoon blijven gebruiken tot je opnieuw trouwt. Als je dat wil, tenminste. Meestal worden de achternamen van elkaar niet meer gebruikt na een scheiding. Je ex kan ook een rechter vragen om te verbieden dezelfde achternaam te gebruiken. Bij overlijden is dat niet van toepassing en kan je de achternaam van je overleden partner gebruiken tot je opnieuw trouwt. Zat van de achternaam? Je kunt altijd weer je eigen vertrouwde achternaam aannemen. Je hoeft hiervoor alleen maar de verandering aan te geven aan je gemeente. Zo gepiept!
Tekst: Sanne van Bortel
Ga naar Aanvraagprocedure naamswijziging
Redenen om zijn achternaam aan te nemen
Als je gaat trouwen, is het geheel je eigen keuze of je de achternaam van je aanstaande man overneemt of niet. Sommige vrouwen kiezen er heel bewust voor om het niet te doen, maar om deze redenen doen veel vrouwen het juist wel. LEES MEER…