Veel kussen en zoenen met je partner houdt de relatie gezond en liefdevol. Een kus betekent veel, bedenk maar eens wat er door je heen gaat als je partner een vluchtige kus geeft in plaats van een lekkere pakkerd. En wat dacht je van de kus der kussen voor het altaar?
Kussen maakt je gezonder
Veel kussen houdt niet alleen je relatie gezond, ook je immuunsysteem is erbij gebaat. Dat komt doordat er bij een kus van tien seconden ongeveer tachtig miljoen bacteriën worden uitgewisseld. Klinkt ieuw, maar het is een enorme boost voor je gezondheid. Het is eigenlijk een natuurlijke manier van vaccineren. Je lijf maakt antilichaampjes aan en wordt op die manier minder ontvankelijk voor bepaalde ziekten zoals een verkoudheid. Dit werkt natuurlijk niet als je iemand een kus geeft die al verkouden is.
Langste kus ter wereld
Weet je nog dat je urenlang kon zoenen en knuffelen met je partner in het begin van de relatie? Hoe verliefd jullie ook waren, de langste kus ter wereld is sinds 2013 nog niet verslagen. In Thailand gingen Ekkachai en Laksana de uitdaging aan (die ze wonnen) door 58 uur, 35 minuten en 58 seconden onafgebroken te kussen. Ze wonnen negenduizend dollar met die kus. Een inspirerende zoensessie!
Zoenen maakt je gebit sterker
Zoenen stimuleert onze speekselklieren en speeksel helpt de zuurtegraad in de mond te bufferen. Tandbederf wordt veroorzaakt door zure producten, speeksel is relatief basisch en helpt dus beschermen tegen tandbederf. Echter, zoenen met iemand die een slechte mondhygiëne heeft kan averechts werken. Slechte adem is een waarschuwingsteken hiervoor.
De eerste kus op tv
De allereerste kus op tv werd nagespeeld door twee acteurs in de comedy ‘the Widow Jones’. De scène werd gefilmd in de Thomas Edison’s Black Maria studio in New Jersey en de film werd uitgebracht in 1896. Kussen in het openbaar werd toen nog gezien als onbehoorlijk en de 23-seconden durende scène werd dan ook verbannen in veel gebieden. De Katholieke Kerk wilde zelfs een censuur op de clip.
Kussen maakt gelukkig
Tijdens het kussen komen er twee stofjes vrij: dopamine en oxytocin. Dopamine is het stofje dat ervoor zorgt dat je geluk ervaart en dat je een goed gevoel krijgt. Dit stofje helpt ook bij het reguleren van je humeur, gedrag, slaap, het maken van keuzes en creativiteit. Oxytocin komt ook vrij bij moeders die hun baby’s verzorgen, tijdens seks en zelfs tijdens knuffelen. Hierdoor voel je meer verbinding en intimiteit met je partner.
Kussen verlaagt je bloeddruk en cholesterol
Een meeslepende kus zorgt voor een verwijding van je bloedvaten. Je hart pompt het bloed naar alle vitale organen. Kussen verlaagt ook de cortisol in je lichaam, een hormoon dat gelinkt wordt aan gewichtstoename, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Diëten en sporten blijven de beste manieren om af te vallen, maar het toevoegen van kussen aan je routine kan nooit kwaad! Wie kus jij vandaag?
Sanne van Bortel
Welke zoen na het jawoord?
Je bent ervan overtuigd dat het een natuurlijk iets is, dat het heus wel goedkomt en dat het vanzelf gaat… In werkelijkheid zijn bruidsparen vaak zenuwachtig en emotioneel en wordt er nog wel eens geklungeld. Waar hebben we het over? Over dé kus natuurlijk! LEES MEER…
Hoe zoenen Europeanen na het jawoord?
Menig bruidspaar vraagt zich af hoe ze het jawoord bezegelen: met een kus, tongzoen, plakzoen, wangkus, handkus, voorhoofdkus, een zwoele blik of een dikke knuffel. Of een combinatie van alles. Wij vroegen ons af hoe de rest van Europa het aanpakt. Je leest het hier! LEES MEER…