Diademen en tiara’s: wat is het verschil?

De termen diadeem en tiara worden veel door elkaar gebruikt, dus zit er eigenlijk wel verschil in? Vroeger waren de verschillen groter dan nu, waar de sieraden alleen in koninklijke kringen werden gebruikt. De moderne tiara’s en diademen zijn nu vooral mooie sieraden voor speciale gelegenheden, zoals gala’s en bruiloften.

Koninklijke diadeem

Een diadeem wordt ook wel een hoofdband genoemd en werd vroeger vooral gemaakt van stof of metaal. Het was niet per se een sieraad, hoewel het al snel als statussymbool gold. Het was een koninklijke hoofdband uit Hellas, Perzië en het Oude Egypte. Later zien we de diadeem ook verschijnen in het Romeinse Rijk. Ook in andere culturen diende de diadeem als teken van rijkdom of waardigheid. Soms werden er ook diamanten op de diadeem gezet, iets wat we nu eigenlijk standaard zien bij een diadeem of tiara.

Diadeem op bruiloft of gala

De diadeem was vroeger een stuk meer ingetogen dan de tiara, die werd gebruikt bij kroningen. Vanuit de diadeem ontstaat de beugelkroon, ofwel de tiara, dus we zouden het een soort voorloper kunnen noemen. Nu worden de termen door elkaar gebruikt, de twee verschillen nauwelijks van elkaar. Diademen en tiara’s worden vaak gedragen op gala’s, bruiloften en andere chique feestjes waar als kledingvoorschrift ‘white tie’ geldt.

Zelf diadeem samenstellen

Een diadeem kan je geheel naar wens laten samenstellen. Je kunt zelf kiezen van welk materiaal hij wordt gemaakt en welke stenen je erop laat zetten. De stenen moeten vaak speciaal worden geslepen voor een diadeem, wat het een heel kostbaar sieraad maakt. Wie slim is, laat de diadeem zo ontwerpen dat hij demontabel is, wat wil zeggen dat je aparte onderdelen nog weer kunt gebruiken voor andere sieraden, zoals oorbellen of een armband. Op die manier ben je geen fortuin kwijt aan een sieraad dat je eigenlijk maar heel beperkt kunt dragen. Of je moet je diadeem ook willen dragen naar de supermarkt!

Geschreven door Sanne van Bortel