De henna avond wordt altijd met rood aangekleed binnen de Turkse cultuur. De kleur rood is het symbool van de maagd, daarbij hoort ook de “bindalli“jurk met veel takken en dat betekent “jurk met veel versiersels” Vroeger maar ook zeker vandaag de dag zijn de tradities nog steeds aanwezig. In de grote steden huren ze bedrijven in, die gespecialiseerd zijn in het organiseren van henna avonden.
Veel kaarsjes
De tafels worden versierd, kleine cadeautjes staan klaar om mee te geven bij vertrek aan de gasten. Tekstbordjes, lijstjes, henna handschoenen, traditionele muziek en natuurlijk heel veel kaarsjes voor een geweldige sfeer!
Motieven zijn super hip!
De laatste jaren zijn henna motieven super modisch. Van oorsprong wordt in de handpalm rond een gouden munt de henna aangebracht. De schoonmoeder legt de munt in de hand van de bruid voor veel geluk en rijkdom. Tijdens de henna ceremonie word over het hoofd van de bruid een rode hoofddoek gedrapeerd en daarbij wordt een droevig lied gezongen. Het meisje zal snel vrouw worden en het ouderlijk huis verlaten…
Henna patronen
Waar mijn vader vandaan komt, worden met touwtjes de handen en de voeten speciaal ingewikkeld en gebruikt als sjabloon, daaroverheen komt de henna en deze blijft de hele nacht erop totdat het gedroogd is. De volgende dag als je het draad en de henna verwijderd, zijn er mooie motieven van lijnen zichtbaar. Prachtig om te zien!
Tekst: Gulsen Araci Tuncalı | Zangeres
Zo romantisch vragen Turkse mannen hun bruid ten huwelijk
Elk huwelijksaanzoek is natuurlijk altijd romantisch, maar Turkse mannen vragen hun bruidjes op een hele speciale manier ten huwelijk, waarbij de hele familie wordt betrokken. Een Turks huwelijksaanzoek is ook niet in een uurtje gedaan – het kost soms zelfs meerdere dagen, waarbij de bruidegom erg zijn best moet doen om niet alleen de bruid, maar haar hele familie te overtuigen. LEES MEER…