De geschiedenis & tradities van de bruidstaart

Een traditionele bruidstaart bestaat meestal uit een aantal lagen of plateaus. Om ongelukken te voorkomen wordt de bruidstaart in de meeste gevallen pas op de locatie opgebouwd. De traditie wil dat het bruidspaar de bovenste laag, inclusief het minibruidspaar dat daar misschien op staat, na de bruiloft mee naar huis neemt en in de vriezer bewaart. Dat zou zorgen voor een gelukkig en kinderrijk huwelijk. Wanneer het bovenste deel van de bruidstaart gegeten wordt is aan jullie.

Waar komt de bruidstaart vandaan?

Bruiloften en bruidstaarten horen al sinds mensenheugenis bij elkaar. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan en wanneer is de bruidstaart nou precies ontstaan?

De Romeinse tijd

Voor de oorsprong van de bruidstaart moeten we ver terug in de historie. Om precies te zijn naar de Romeinse tijd. Hoewel de bruidstaart zoals we die nu kennen toen nog niet bestond, werd toen al wel een soort koek gebruikt met daarin veel gist wat goed zou zijn voor de vruchtbaarheid. Tijdens de huwelijksdag werd de koek doormidden gebroken en boven de bruid verkruimeld. Daarmee werd de goden gevraagd de jonggehuwden met veel kinderen te zegenen. De kruimels werden door de gasten mee naar huis genomen omdat die hen ook weer geluk zouden brengen.


Ga naar heel veel Bruidstaarten Voorbeeld foto’s


Engeland

In Engeland was het in de Middeleeuwen gebruikelijk dat de gasten naar de bruiloft zoete broodjes en later cakejes meebrachten die daar als een piramide werden opgestapeld. Slaagde het bruidspaar erin om elkaar boven die piramide te kussen zonder dat die omviel, dan zou hun huwelijk gezegend zijn met geluk en kinderen.

Frankrijk

Een Franse kok gooide ooit suikerglazuur over deze piramide met cakejes, waardoor die minder snel omviel. De Franse traditionele bruidstaart zoals we die nu kennen, de ‘croquembouche’, lijkt nog steeds heel erg veel op de cakejespiramide uit Engeland in de Middeleeuwen.

Toch weer Engeland

In Engeland veranderde de traditionele bruidstaart in een ‘fruitcake’, bedekt met wit glazuur. Nadat de Engelse Koningin Victoria voor het huwelijk van haar oudste dochter een gigantische bruidstaart met verschillende plateaus liet maken, werd deze taart de norm voor alle Europese koningshuizen en adellijke families. De drietrapsvariant van deze taart is nu de standaard bruidstaart zoals wij die kennen.

Tekst: Pim Kisjes