Het klinkt wellicht wat ouderwets, maar het staat zo ontzettend romantisch! Het is één van de oudste bruidskledingstukken. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Vivienne Westwood trouwjurk van Carry in de film van ‘ Sex and the City’. Traditioneel met een hele moderne twist.
Geschiedenis van de bruidssluier
Waar komt de sluier eigenlijk vandaan? Vroeger was het heel gebruikelijk dat een vrouw gesluierd ging tot zij getrouwd was. De bruidegom mocht haar pas zien als het huwelijk door de ouders beklonken was. In sommige gevallen zelfs pas nadat het ja-woord gevallen was. De bruidegom mocht dus niet zien met wie hij ging trouwen en kon zich om die reden dan ook niet bedenken.
Bruidsrovers op je bruiloft
Nog veel langer geleden had de sluier vooral met bijgeloof te maken. De bruid droeg de sluier om zich onherkenbaar te maken voor kwade geesten en bruidsrovers. Als de bruidsmeisjes dan ook nog eens identiek gekleed waren was het voor de geesten en rovers een onbegonnen zaak. In de kerk was het veilig genoeg om de sluier af te doen en als het huwelijk voltrokken was kon er niets meer gebeuren. Je hebt immers een sterke man die voor je kan zorgen.
Draag je de sluier niet uit traditioneel of religieus oogpunt ga er dan toch zeker naar kijken tijdens je bruidsjurkenjacht, deze accessoire is zeker het overwegen waard!
Saskia Baggen