Bruiloftstradities over de hele wereld

Bepaalde bruiloftstradities kennen we maar al te goed; het aansnijden (en bewaren) van de bruidstaart, het gooien van het bruidsboeket en het kousenbandje om het been van de bruid. Niet overal ter wereld hebben ze dezelfde tradities, sommigen zijn nog véél leuker!

Hennaversieringen voor de bruid

In India wordt de bruid met henna versierd op de avond voor de bruiloft. De hele familie van de bruid komt bij elkaar, samen met een kunstenaar, voor een Mehndi-feest. De kunstenaar maakt met henna prachtige versieringen op de handen en voeten van de bruid. De figuren symboliseren vreugde, spirituele ontwaking en schoonheid.

De Unity Bowl uit Australië

Het samenvoegen van twee verschillende families verloopt niet altijd even vlekkeloos, maar met behulp van de ‘Unity Bowl’ komt alles goed. De kom zorgt voor eenheid tussen de families. Alle familieleden leggen een steen in de kom. Eenmaal gevuld heb je een enorme diversiteit aan stenen. De kom staat voor de eenheid en diversiteit in beide families, die nu één geheel vormen.

Bruiloftstraditie: hout zagen in Duitsland

Stelletjes uit Duitsland die in het huwelijksbootje stappen, zagen samen een boomstam door na de ceremonie. Deze boomstam staat voor het eerste obstakel dat ze samen moeten overwinnen. Het is te hopen dat je een goede zaag hebt voor deze klus. Eenmaal geslaagd heeft het bruidspaar een hoop hout voor het kampvuur dat er vaak ’s avonds mee wordt aangestoken.

Theeceremonie in China

Na elke bruiloftsceremonie in China organiseren de bruid en bruidegom een theeceremonie om zo hun nieuwe families aan elkaar te introduceren. Daarbij wordt er een strak ritueel gevolgd: er wordt thee aangeboden, er wordt thee gedronken en dan krijgt het bruidspaar een cadeau.

Dansend door de kerk

In Guatemala is het heel normaal als bruiden dansend met hun vader naar het altaar lopen. Ze mogen ook rustig lopen, maar kijk niet gek op als de bruid met haar vader een wals inzet.

Vuurtraditie in Zuid-Afrika

Voor warme gevoelens kan je het beste naar Afrika; daar brengen de ouders van het bruidspaar een vlam vanuit hun huizen naar het huis van het pasgetrouwde stelletje. Ze steken niet het huis in brand, maar brengen dus een vlammetje over van het ene kaarsje naar het andere.

Saké proeven in Japan

De bruid en bruidegom nemen een slokje van drie kopjes met saké die bovenop elkaar gestapeld staan. Dit ritueel heet het ‘San San Kudo’-ritueel (letterlijk vertaald: drie, drie, negen keer). Drie is een geluksgetal in Japan en staat voor liefde, wijsheid en geluk.

Confetti op de bruiloft

In Italië gooien ze met confetti, maar niet met normale confetti. Ze gooien met gekleurde suikeramandelen en wensen daarmee het bruidspaar veel gezondheid, vruchtbaarheid, geluk en voortvarendheid mee. Ze mogen zelf ook een beetje houden voor goed geluk.

Bloemenman in Pakistan

In Pakistan geeft de familie van de bruid een prachtige bloemenkrans aan de bruidegom. Het draait niet altijd om de bruid. De bruidegom krijgt de krans om zijn nek gehangen en wordt daarmee welkom geheten door de familie van de bruid.

Welke traditie zou jij ook wel in Nederland willen zien? Wij vinden ze allemaal erg leuk, maar dat wordt misschien een beetje teveel van het goede!

Sanne van Bortel