Heb je een nieuwe partner besluiten jullie samen een leven op te bouwen? Dan zijn er natuurlijk veel zaken die je samen gaat regelen, zoals uitgaven voor levensonderhoud, hypotheek of huur en verzekeringen. Een veelvoorkomende verzekering die stellen afsluiten is de overlijdensrisicoverzekering (ORV), waarmee nabestaanden worden beschermd tegen financiële zorgen na het overlijden van een werkend gezinslid.
Maar als je al eerder een relatie hebt gehad of getrouwd bent geweest, moet je misschien wel aan net even wat meer dingen denken bij het afsluiten hiervan.
Wat is een overlijdensrisicoverzekering?
Stellen die samen leven, dragen vaak ook samen bij aan vaste lasten zoals de hypotheek of huur. Als er één inkomen wegvalt, bijvoorbeeld door het overlijden van een van beiden, kan dit voor financiële problemen zorgen. Met een overlijdensrisicoverzekering krijgen de nabestaanden eenmalig een bedrag uitgekeerd waarmee zij (een deel van) deze kosten kunnen opvangen. Zo kan bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek worden afgelost, waardoor de maandelijkse lasten dalen.
Een ORV sluit je af op het leven van een ander, zoals je partner. Als je partner overlijdt, krijg jij daardoor een bedrag uitgekeerd. Andersom kan je partner ook zo’n verzekering afsluiten op jouw leven. Jullie kunnen er ook voor kiezen om één verzekering te nemen waarmee jullie beiden verzekerd zijn.
Lees ook: Ongelukkig getrouwd? Op deze manieren kan je scheiden
Opzeggen of door laten lopen na scheiding?
Stellen die uit elkaar gaan, zeggen de meeste gemeenschappelijke zaken op, zoals verzekeringen. Dit is ook mogelijk bij de overlijdensrisicoverzekering. Echter kunnen ex-partners er ook bewust voor kiezen om deze door te laten lopen, bijvoorbeeld als er partneralimentatie wordt betaald of er gemeenschappelijke kinderen zijn.
Als je alimentatie krijgt van je ex-partner en deze komt te overlijden, dan vervallen de alimentatieplichten. Maandelijks krijg je dan minder geld binnen, wat voor financiële problemen kan zorgen. Wanneer jullie nog een ORV hebben, worden deze kosten (deels) opgevangen.
Ook wanneer er geen alimentatie wordt betaald maar jullie wel samen bijdragen aan het levensonderhoud van jullie kinderen, kan het verstandig zijn om de ORV door te laten lopen na jullie scheiding. Wanneer één van beiden overlijdt, komt de ander op deze manier niet alleen te staan voor alle kosten.
Heb je een eerdere relatie gehad en hebben jullie na de scheiding de overlijdensrisicoverzekering door laten lopen? Dan kan dit een puzzel zijn wanneer je zo’n verzekering wil afsluiten met je nieuwe partner.
Lees ook: Getrouwd blijven of toch scheiden?
Een nieuwe partner: waar let je op?
Als je met je nieuwe partner een bestaan opbouwt, overwegen jullie misschien ook wel om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op elkaars leven. Op die manier kom jij of je nieuwe partner (en eventueel jullie kinderen) niet in de financiële problemen bij het overlijden van een van beide.
Heb je al eerder een ORV afgesloten met je ex-partner, die nog loopt? Dan wordt de polis niet automatisch overgezet naar je nieuwe partner. Als je na je scheiding niets aanpast, krijg je enkel een uitkering wanneer je ex-partner overlijdt, en niet als je nieuwe partner overlijdt.
Het is aan jou om te bepalen voor wiens leven je een verzekering wilt afsluiten: die van je ex-partner of die van je huidige partner. Als je kiest voor je huidige partner, kun je dit aanpassen bij je huidige verzekering. Ook kan je ervoor kiezen om beide levens te verzekeren: in dit geval dien je een nieuwe, extra verzekering af te sluiten. Dan heb je dus twee losse verzekeringen met twee verschillende premies.