Sinds enkele jaren is trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de standaard. Dat wil zeggen dat je enkel de schulden en bezittingen deelt met je partner die jullie vóór het huwelijk al samen hadden, en natuurlijk de schulden en bezittingen die jullie tijdens het huwelijk krijgen. Wil je dat niet, dan kun je altijd kiezen voor trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Wat dat precies inhoudt, leggen we hieronder uit.
Huwelijkse voorwaarden opstellen
Ben je het niet eens met de beperkte gemeenschap van goederen die vanaf 1 januari 2018 geldt, dan moet je huwelijkse voorwaarden opstellen. Dit doe je bij een notaris, anders zijn de voorwaarden niet rechtsgeldig. Oftewel: bij een scheiding heb je geen poot om op te staan. De notaris is overigens onafhankelijk en onpartijdig en zal jullie helpen om goede huwelijkse voorwaarden op te stellen. Bekijk ook eens de professionals op onze website, via de handige zoektool kun je snel een notaris in de buurt vinden.
Waarom huwelijkse voorwaarden aanpassen
Nu klinkt trouwen in beperkte gemeenschap van goederen zo slecht nog niet. De schulden en bezittingen die van jou alleen waren, blijven van jou alleen. Tenzij je in de nieuwe huwelijkse voorwaarden anders aangeeft. Het kan belastingtechnisch voordelig zijn om sommige zaken aan te laten passen. Ook mensen met een eigen bedrijf kiezen ervoor om schulden en bezittingen apart van elkaar te houden. Dat is handig als je niet wil dat jouw partner verantwoordelijk wordt voor de schulden van het bedrijf.
Huwelijkse voorwaarden overlijden
Tijdens de voorbereiding van de bruiloft zul je niet vaak bezig zijn met jullie overlijden, maar dit komt tijdens het opstellen van de huwelijkse voorwaarden toch echt aan bod. Leuk of niet: het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over eventuele erfenissen. Heeft één van jullie kinderen uit een eerder huwelijk? Dan laat je in de huwelijkse voorwaarden vastleggen waar de erfenis naartoe gaat en dat alles eerlijk wordt verdeeld. Een bepaald familiekapitaal kan onder specifieke personen worden verdeeld, maar dat moet dan wel worden vastgelegd. Best verstandig om even naar te kijken, dus. Meer informatie nodig over het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Neem daarvoor contact op met één van de notarissen op onze website!
tekst: Sanne van Bortel