Maandelijks archief: juni 2021

Wat kun je juridisch vastleggen bij samenwonen?

Je bent al enige tijd samen met je liefje en je weet gewoon: dit zit goed. Tijd voor de volgende stap in jullie relatie. Samenwonen! Een hele leuke en ook wel spannende tijd. Als je samenwoont, leer je elkaar op een andere manier kennen. Daarnaast ga je misschien wel verhuizen en samen nieuwe spullen kopen. In de wet staat niets geschreven over samenwoners, maar je kunt wel zaken juridisch vastleggen bij samenwonen. Dit heet dan een samenlevingscontract.

Samenlevingscontract laten opstellen

Een officieel samenlevingscontract wordt door de notaris opgesteld en vastgelegd. Dit wordt ook als enige erkend, mocht je uit elkaar gaan en een beroep wil doen op het samenlevingscontrct. Natuurlijk kun je ook zelf iets op papier zetten en uitgaan van elkaars eerlijkheid, maar dat is niet aan te raden. Het notariële samenlevingscontract voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en de eisen van pensioenfondsen voor partnerpensioen. Dingen waar je misschien nog niet zo snel aan denkt als je net gaat samenwonen, maar wat wel handig is om vast te leggen!

Kosten samenlevingscontract opstellen

Het kost even tijd om een contract op te stellen. Samen met de notaris bespreken jullie al je wensen. De kosten kunnen verschillen per notaris en per regio, maar over het algemeen begint het rond de € 400,- (incl. BTW). De uiteindelijke prijs hangt af van jullie wensen. Als je op zoek gaat naar een notariskantoor, informeer dan ook goed naar de service die ze bieden voor de genoemde prijs. Zo kan één notaris goedkoper lijken, maar als je veel bijkomende kosten krijgt, kan het uiteindelijk weer duurder uitkomen. Neem dus even de tijd om verschillende kantoren rustig te vergelijken.

Wat staat er in het samenlevingscontract?

Het voelt misschien wat kinderachtig, maar in het samenlevingscontract leg je vast welke spullen van jou zelf zijn en welke gedeeld. Dit geldt ook voor schulden. Daarnaast kan je hierin afspraken maken over de vaste lasten bijvoorbeeld, maar ook wat er gebeurt met het huis of pensioen als je uit elkaar gaat. Nu kan het heel goed zijn dat je in de verliefdheid zegt dat je gewoon alles wil delen met je partner, maar dat is sterk af te raden. Ook al is het niet leuk, zorg voor goede en duidelijke afspraken waarin je jezelf beschermt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je partner!

Meer weten over de notaris? Bekijk onze andere artikelen over dit topic!

Tekst: Sanne van Bortel

Fred van Leer verrast bruidsparen met droombruiloft

Het nieuwe seizoen van “Say Yes To The Dress Benelux” begint grootser dan ooit tevoren! In de speciale eerste aflevering gaan de bruiden niet alleen op zoek naar een trouwjurk, maar worden ze door Fred van Leer en de stylistes van Koonings verrast met een heel huwelijk! Drie stellen beleven de dag van hun leven met een spetterende bruiloft op een koninklijke locatie. “Say Yes To The Dress Benelux” is vanaf dinsdag 10 augustus om 20:30 uur te zien bij TLC en 7 dagen vooruit te bekijken op discovery+.



In twee dagen tijd tovert ‘weddingplanner’ Fred van Leer Paleis Soestdijk om tot de mooiste trouwlocatie van Nederland. Om dit voor elkaar te krijgen, heeft hij natuurlijk support van zijn vertrouwde stylingteam van Koonings. Koonings-eigenaresse Ramona heeft in het paleis een mini-versie van de bekende bruidsmodezaak opgezet, inclusief naaiatelier, en de stylistes staan paraat om Fred bij te staan. De drie bruidsparen die verrast worden, konden om uiteenlopende redenen afgelopen jaar niet trouwen en verdienen het om in de watten gelegd te worden. De stylistes halen hen op in stijl met een limousine, terwijl Fred in de tussentijd druk in de weer is om op drie plekken in en rondom het paleis een bijzondere bruiloft te organiseren. Inclusief jurk, ceremonie, ringen en familie. Dit is uniek en belooft magisch te worden!



“ Hoe gaaf is het dat we er nu bij mogen zijn als ze JA zeggen tegen elkaar! En dan ook nog eens op Paleis Soestdijk. Mooier, bijzonderder en grootser kun je het niet bedenken als opening van het nieuwe seizoen. Een feest vol liefde en mooie jurken: daar zijn we allemaal wel aan toe na deze tijd!”, aldus Fred van Leer over de eerste aflevering van het nieuwe seizoen.



In de overige afleveringen zien we Fred zoals we gewend zijn: met een lach en een traan helpt hij de bruidjes om hun perfecte bruidsjurk te vinden. We zien veel bruiden, jurken, schoonmoeders, twijfel en blijdschap! Alle soorten bruidjes passeren de revue en natuurlijk mag de entourage meekijken én meebeslissen.



“Say Yes To The Dress Benelux” is vanaf dinsdag 10 augustus om 20:30 uur te zien bij TLC en 7 dagen vooruit te bekijken op discovery+.

Trouwen in Engeland, wat moet je weten?

Willen jullie graag trouwen in Engeland? In deze blog halen we een aantal punten aan die handig zijn om te weten. Eén tip kunnen we vast geven: begin op tijd met alle rompslomp, want trouwen in het buitenland is altijd meer regelwerk dan trouwen in het vertrouwde Nederland!

Hoe oud moet je zijn om te trouwen in Engeland?

Trouwen in Engeland kan vanaf 16 jaar en ouder. Wel heb je toestemming hebben van je ouders als je jonger bent dan 18. Daarnaast zijn er nog enkele andere eisen; zo moet je vrij zijn om te kunnen trouwen (dat wil zeggen: single, gescheiden of weduwe/weduwenaar) en je mag niet gerelateerd zijn aan elkaar.

Welke uittreksels nodig bij trouwen?

Bereid je maar voor op een stapel papierwerk als je wil trouwen in Engeland. Voor je daadwerkelijk op de ferry kunt stappen, moet je zowel in Nederland als in Engeland aangeven dat je wil trouwen. Geef bij de lokale overheid aan dat je wil trouwen. De ceremonie moet vervolgens 16 dagen na aangifte plaatsvinden. De precieze plek waar jullie willen trouwen is ook belangrijk: zo gelden er verschillende regels voor Engeland, Wales en Schotland. Voor de aangifte heb je nodig:

• Paspoort

• Identiteitsbewijs

• Rijbewijs

• Geboorteakte

• Immigratiedocumenten

Ook heb je een ‘marriage visitor visa’ nodig om te bewijzen dat je Engeland binnen 6 maanden weer verlaat.



© Philip Bird LRPS CPAGB | Shutterstock·com

Kun je in het buitenland trouwen?

Trouwen in het buitenland kan heel goed, al kost het wel wat meer regelwerk. De regels tijdens de coronacrisis kunnen iets strenger zijn en verschillen per land. Je hebt meer documenten nodig dan wanneer je ‘gewoon’ in Nederland trouwt. Ook kan het regelen van zaken ter plekke lastiger zijn vanwege de afstand. Hoe zoek je bijvoorbeeld een trouwlocatie uit?

Trouwlocatie in Engeland zoeken

Een locatie vinden om te trouwen is in Nederland al niet makkelijk, laat staan helemaal in Engeland! Wat handig én leuk is om te doen, is een keertje naar Engeland afreizen om een aantal trouwlocaties te bezoeken. Een hartstikke leuk reisje en zo krijg je een veel beter beeld van de locaties. Vind je de taalbarrière lastig? Dan kan het inhuren van een wedding planner die veel van Engeland weet handig zijn. Misschien vind je wel een local die Nederlands spreekt, beter tref je het niet!

Kijk voor meer tips bij onze blogs over trouwen in het buitenland.



Tekst: Sanne van Bortel

Hoe werkt trouwen bij volmacht (en afwezige partner)?

Trouwen zonder een aanwezige partner, kan dat? Dat is zeker mogelijk, en dat heet trouwen bij volmacht. Het wordt ook wel ‘trouwen met de handschoen’ genoemd. Er zitten echter wel strenge eisen aan. Zo wordt de vergunning om het huwelijk bij volmacht te laten voltrekken alleen afgegeven als er aan één van deze eisen wordt voldaan.

Eisen huwelijk bij volmacht

Trouwen bij volmacht wordt gedaan wanneer één van de partners niet voor de ambtenaar van de burgerlijke stand kan verschijnen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand ernstig ziek is of in het buitenland in de gevangenis zit. Om in aanmerking te komen voor een huwelijk bij volmacht, moet je een ‘gewichtige reden’ hebben. Onder deze gewichtige redenen vallen de volgende situaties:

• Verblijf in gevangenis in het buitenland

• Ernstig ziek en/of niet in staat om te reizen

• Verblijf in buitenland en niet in staat om te reizen (bijv. militair in oorlogsgebied)

Wie kan volmacht krijgen?

Als één van de bovenstaande situaties het geval is en je wil graag trouwen bij volmacht, dan moet je iemand aanwijzen die de volmacht op zich neemt. Deze persoon vertegenwoordigt dan jouw aanstaande echtgenoot of echtgenote. De persoon die de volmacht op zich neemt, hoeft niet te voldoen aan speciale eisen. Het kan zelfs een minderjarige zijn. De notaris verleent de volmacht via een notariële volmacht-akte.


Lees ook Kan je trouwen met iemand die in de gevangenis zit?


Verzoek indienen trouwen bij volmacht

Let op! Het indienen van een verzoek tot trouwen bij volmacht doe je bij Justis. De behandeling hiervan kan even duren, dus wees er op tijd bij. Je hebt een geboorteakte of kopie paspoort nodig van beide echtgenoten, de notariële volmacht-akte, een verklaring van de ambtenaar van de burgerlijke stand dat er geen huwelijksbeletselen bekend zijn en stukken waaruit blijkt dat één van de echtgenoten niet bij de voltrekking kan zijn.

Toch kunnen trouwen

Hoewel trouwen zonder je partner niet de bruiloft is die je je had voorgesteld, maakt een huwelijk bij volmacht het toch mogelijk om te kunnen trouwen met de liefde van je leven. Er wordt in Nederland veel gebruik van gemaakt, grotendeels bij mensen die ernstig zijn ziek en toch willen trouwen. Het kost iets meer papierwerk, maar dat is het dubbel en dwars waard. Dankzij moderne technologie kan de ‘afwezige’ partner toch vaak een beetje aanwezig zijn via videobellen. Hoe mooi is dat?


Ga naar Notaris professionals




Tekst: Sanne van Bortel

Verloofd? Zo verandert alles om jullie heen!

Ten huwelijk gevraagd worden in je relatie is een enorme stap. Je laat in het openbaar zien dat je voor altijd bij jouw partner wil blijven. En jouw partner natuurlijk ook bij jou. Maar wat verandert er nu wezenlijk? Dat vertellen we je in deze blog!

Wat verandert er als je je verlooft?

Wanneer we pasgetrouwde stelletjes vragen hoe het voelt om getrouwd te zijn, is het antwoord vaak: niet heel anders. Maar mensen die net verloofd zijn, vinden wél dat er veel verandert. Zo wordt hun relatie ineens veel serieuzer beschouwd. Daar kan ook een nadeel aan kleven, bijvoorbeeld dat iedereen om je heen ineens over kinderen begint. Hoewel na trouwen een gezin starten een logische stap is, hoeft dit niet voor iedereen vanzelfsprekend te zijn. Of je de opmerkingen over kinderen waardeert of niet; ze komen eraan zodra je verloofd bent.

Discussies en ruzies voelen anders

Wanneer iemand je vraagt of je met hem/haar wil trouwen, voelt dat als de ultieme liefdesverklaring. En dat is het ook! Maar daardoor kan de eerstvolgende ruzie des te zwaarder aanvoelen. Jullie waren toch zo verliefd? Gelukkig verandert één ruzie niks aan de liefde die jullie voor elkaar hebben en dat weten jullie ook.

Mensen geven hun ongevraagde mening

Geloof het of niet: zodra jullie de verloving bekend maken, zullen sommige mensen ongevraagd hun mening aan je geven. Vaak is de reactie leuk, maar het kan ook wel eens zijn dat mensen hun twijfels uitspreken. Of ze gaan zich bemoeien met je bruiloft, omdat ze graag willen helpen. Hoe lastig ook: trek je niks aan van hun mening en bemoeienis en geniet van die roze wolk waar jij je op bevindt. Verloofd zijn is een hele leuke periode die je (meestal) maar één keer in je leven voorkomt.

Sociale activiteiten worden anders

Zodra jij een verlovingsring om je vinger hebt, worden sommige sociale activiteiten anders. Jullie bezoeken familie wat vaker en gaan vaker samen naar vrienden toe. Vooral in het begin natuurlijk, om met iedereen het goede nieuws te vieren. De komende tijd zullen jullie drukker zijn met het organiseren van de bruiloft. Dat hoort er ook bij! Ben je er klaar voor om verloofd te zijn?

Geschreven door Sanne van Bortel

Islamitische voorwaarden voor een huwelijk

Het huwelijk is in de islam enorm belangrijk. Het is niet zomaar een verbintenis tussen man en vrouw, maar dient een groter doel: een gezin stichten. Ook jezelf weerhouden van zonden is een doel van het Islamitisch huwelijk.



Fotocredit: udeyismail | Shutterstock.com

Bij een Islamitisch huwelijk moeten bruid en bruidegom instemmen met het voorgenomen huwelijk. Ook de wali oftewel beschermer van de bruid dient met het huwelijk in te stemmen. Meestal is dit de vader. Ook bij een Islamitisch huwelijk dienen minimaal twee getuigen aanwezig te zijn.

Bruidsschat

Het huwelijkscontract wordt de Nikah genoemd. Daarin staat onder meer dat het koppel volwassen moet zijn, oftewel de geslachtsrijpe leeftijd moet hebben bereikt. Ook dienen beide partners moslim te zijn of zich bekeerd te hebben tot de islam. Als de Nikah wordt vastgelegd, staan er vaak ook afspraken in over de bruidsschat.

Trouwring?

Wist je dat de Koran mannen verbiedt om goud te dragen? Zij mogen wel een trouwring van een ander edelmetaal kiezen; deze ring dragen ze vervolgens rechts.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Verpakking huwelijkscadeau | Hoe pak je dat mooi in?

Een huwelijkscadeau pak je natuurlijk met grote zorg in. De verpakking alleen al mag heel feestelijk zijn! In dit artikel geven we je de beste tips zodat je goed voor de dag komt met een prachtig verpakt cadeau.



Het gaat om de inhoud, wordt vaak gezegd. Maar tegelijk: het oog wil ook wat! Daarom is het leuk om jouw huwelijkscadeau zorgvuldig in te pakken. Natuurlijk kan dat met geschenkverpakking en een simpel lintje, maar er zijn ook meer originele manieren om je cadeau te presenteren.

In the bag!

Wat dacht je bijvoorbeeld van een jute zakje of zo’n tasje van organza? Je hebt ze in allerlei kleuren, dus kies een mooie kleur die past bij het thema van de bruiloft. Zo kun je snel je cadeau op een originele manier inpakken. Weinig energie, maximaal effect!

Neutraal als blank canvas

Je kunt ook kiezen voor een neutraal inpakpapier in één tint dat je vervolgen versiert met een uitbundige (zelfgemaakte) strik, een hart van vilt of een mooie bloem. Het neutrale inpakpapier is als een blank canvas waardoor de decoratie er helemaal uitspringt.

Zet je wensen op het huwelijkscadeau

Licht geschenkpapier kun je opfleuren en vooral personaliseren door jullie gelukswensen voor het bruidspaar erop te schrijven. Je kunt er ook steekwoorden op zetten die je het paar toewenst, zoals trouw, respect, plezier, passie, voorspoed enzovoort.

Geld geven bruiloft

Wil je het bruidspaar geld geven, dan is een envelop natuurlijk heel saai. Ben creatief en verwerk het geld in een zelfgemaakt schilderijtje, een spaarvarken of vouw bloemen van de briefjes.

Robuust huwelijkscadeau

Wil je een fles wijn of sterke drank geven? Koop een mooi houten kistje als robuuste geschenkverpakking.

Passend bij thema

Heeft het huwelijksfeest een bepaald thema, dan is het zeker leuk om daar op aan te sluiten met jullie geschenkverpakking. Een cadeau voor een beachwedding pak je dan bijvoorbeeld in met jute versierd met schelpen. Een Ibiza-bruiloft krijgt een cadeauverpakking met een papieren parasolletje erop. En bij een tuinfeest past een versiering van bloemen.

Zelf gemaakt, altijd een goed idee

Een zelf gemaakte geschenkverpakking is altijd een top idee. Zo laat je zien dat je tijd en energie erin hebt gestopt. Je kunt bijvoorbeeld foto’s van het bruidspaar gebruiken om de cadeaudoos te beplakken.

Milieuvriendelijk?

Denk je graag aan het milieu, kies dan voor FSC inpakpapier. Of ben creatief met oud krantenpapier. Je kunt er heel stijlvol een cadeau mee inpakken in combinatie met een knalrode strik.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Coronatoegangsbewijs nodig voor een bruiloft?

Ein-de-lijk: we kunnen weer plannen maken voor een mooi bruiloftsfeest, diner en receptie! We wensen alle bruiden-to-be een heerlijke dag toe, waarbij samen geproost kan worden op jullie geluk. Met een coronatoegangsbewijs belooft het een onbezorgd feest te worden zonder 1,5 meter afstand te houden.

Bruiloft zonder 1,5 meter vanaf 1 juli

Momenteel is het mogelijk om weer evenementen zoals een groot huwelijksfeest te organiseren. Vaak is dan wel een coronatoegangsbewijs vereist. Als toegangsbewijs geldt een negatieve testuitslag, een bewijs van volledige vaccinatie of een bewijs dat je minder dan zes maanden geleden bent hersteld van corona. Vanaf 1 juli is de CoronaCheck-app in werking en kun je laten zien dat je een evenement mag betreden.

Proosten op de liefde

Een heerlijk idee dat het weer mogelijk is om samen te feesten en te proosten op de liefde! Let wel op: een bruiloft zonder een coronatoegangsbewijs gelden de coronamaatregelen en moet je 1,5 meter afstand houden.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Voordelen van thuis trouwen

Heb jij trouwplannen en heb je een mooie tuin of huis waar je het feest kunt houden? Dan is het wellicht een leuk idee om thuis te trouwen. Als je thuis trouwt, kun je namelijk alles precies zo doen als jij het graag wilt. Wij hebben de voordelen van thuis trouwen voor je op een rij gezet.

Trouwen met een klein budget

Als je zelf een grote tuin hebt of iemand kent met een schitterend huis dat je als trouwlocatie mag gebruiken, kan dit veel geld besparen. Door thuis te trouwen hou je mooi wat budget over voor bijvoorbeeld je honeymoon. Hou er wel rekening mee dat er een aantal haken en ogen aan thuis trouwen zit. Zijn er bijvoorbeeld genoeg faciliteiten voor het aantal gasten dat je uitnodigt, zoals toiletten en parkeerruimte? Voor een kleine en intieme bruiloft is dit doorgaans geen probleem, maar voor een grotere bruiloft dien je rekening te houden met kosten voor het huren van extra faciliteiten zoals toiletten, servies en stoelen. Wanneer je thuis een evenement organiseert, zoals een bruiloft, is het ook verstandig om goed naar de inboedelverzekering te kijken. De inboedel omvat alles in huis en de tuin wat verhuisbaar is.

Vrijheid in data en aankleding

Sommige trouwlocaties zijn maanden van tevoren al volgeboekt. Als jij ervoor kiest om thuis te trouwen, hoef je geen rekening te houden met een specifieke datum. Je kunt altijd terecht op jouw trouwlocatie en hoeft niet bang te zijn dat jouw droomlocatie al bezet is op jullie trouwdatum. Daarbij kun je al ruim van tevoren beginnen met de voorbereidingen met betrekking tot de aankleding voor jullie bruiloft. Tover de schuur bijvoorbeeld om tot een romantische photobooth en ga alvast op zoek naar de juiste decoratie. Zijn jullie van de spontaniteit en romantiek? Dan kun je zelfs je familie en vrienden uitnodigen voor een feest, om ze bij aankomst te verrassen met jullie trouwen!

Persoonlijk

Door thuis te trouwen kun je jouw persoonlijke voorkeuren helemaal kwijt in je bruiloft. Zo kun je werken met de leveranciers die jij zelf uitkiest, van je favoriete cateraar tot een DJ of specifieke ambtenaar. Vaak is het bij een trouwlocatie verplicht om samen te werken met vaste leveranciers, waardoor je minder vrij bent in je keuzes. Ook kun je de trouwlocatie precies zo inrichten als jij wilt wanneer je thuis trouwt. Er is niemand die tegen jou zegt dat je geen decoratie aan de muur mag bevestigen of dat specifieke meubels of versieringen niet bij de locatie passen. Wil jij graag buiten trouwen maar heb je geen grote tuin? Dan is het in sommige steden mogelijk om in het park te trouwen. Hiervoor moet je wel aan regels van de gemeente voldoen.

Afvallen voor je trouwpak | Maatpak bruidegom

Wil jij als bruidegom straks schitteren in een prachtig maatpak? Maar heb je het gevoel dat er nog wat pondjes af mogen? In dit artikel geven we je wat tips om je leefstijl te veranderen.

Een maatpak is natuurlijk prachtig: je ziet er als bruidegom piekfijn uit in een pak dat letterlijk voor jouw lijf gemaakt is. Een maatpak heeft veel voordelen. Je kunt exact jouw wensen doorgeven en hoeft geen concessies te doen op het gebied van kleur, vorm en materialen. Daarnaast zit het je als gegoten. Geen knellend jacquet, geen broek die een ietsje te lang is, maar alles precies op maat voor jouw lichaam.

Tijdig op pad voor je trouwpak

Een maatpak koop je natuurlijk niet op het laatste moment. Er is immers tijd nodig om het pak te maken. Ga dus tijdig op pad en geef je wensen door!

Afvallen door leefstijlverandering

Ben je niet tevreden met je gewicht en wil je voor de bruiloft nog de nodige kilootjes eraf? Ga niet rigoureus jezelf uithongeren, maar kies voor een verandering van leefstijl. Zo houd je het afvallen langer vol en werk je op een gezonde manier aan gewichtsafname. Gezond eten staat voorop als je wilt afvallen. Maar wist je dat bewegen net zo belangrijk is? Kies voor een variatie aan sporten, zoals fietsen, hardlopen en krachttraining. Ben je helemaal niet zo sportief, begin dan met wandelen. Dat is ook een goede manier om je lichaam te trainen. Let ook op dat je niet te hard van stapel loopt. Het laatste dat je wilt, is een nare blessure oplopen vlak voor je bruiloft.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen