Je bent al enige tijd samen met je liefje en je weet gewoon: dit zit goed. Tijd voor de volgende stap in jullie relatie. Samenwonen! Een hele leuke en ook wel spannende tijd. Als je samenwoont, leer je elkaar op een andere manier kennen. Daarnaast ga je misschien wel verhuizen en samen nieuwe spullen kopen. In de wet staat niets geschreven over samenwoners, maar je kunt wel zaken juridisch vastleggen bij samenwonen. Dit heet dan een samenlevingscontract.
Samenlevingscontract laten opstellen
Een officieel samenlevingscontract wordt door de notaris opgesteld en vastgelegd. Dit wordt ook als enige erkend, mocht je uit elkaar gaan en een beroep wil doen op het samenlevingscontrct. Natuurlijk kun je ook zelf iets op papier zetten en uitgaan van elkaars eerlijkheid, maar dat is niet aan te raden. Het notariële samenlevingscontract voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en de eisen van pensioenfondsen voor partnerpensioen. Dingen waar je misschien nog niet zo snel aan denkt als je net gaat samenwonen, maar wat wel handig is om vast te leggen!
Kosten samenlevingscontract opstellen
Het kost even tijd om een contract op te stellen. Samen met de notaris bespreken jullie al je wensen. De kosten kunnen verschillen per notaris en per regio, maar over het algemeen begint het rond de € 400,- (incl. BTW). De uiteindelijke prijs hangt af van jullie wensen. Als je op zoek gaat naar een notariskantoor, informeer dan ook goed naar de service die ze bieden voor de genoemde prijs. Zo kan één notaris goedkoper lijken, maar als je veel bijkomende kosten krijgt, kan het uiteindelijk weer duurder uitkomen. Neem dus even de tijd om verschillende kantoren rustig te vergelijken.
Wat staat er in het samenlevingscontract?
Het voelt misschien wat kinderachtig, maar in het samenlevingscontract leg je vast welke spullen van jou zelf zijn en welke gedeeld. Dit geldt ook voor schulden. Daarnaast kan je hierin afspraken maken over de vaste lasten bijvoorbeeld, maar ook wat er gebeurt met het huis of pensioen als je uit elkaar gaat. Nu kan het heel goed zijn dat je in de verliefdheid zegt dat je gewoon alles wil delen met je partner, maar dat is sterk af te raden. Ook al is het niet leuk, zorg voor goede en duidelijke afspraken waarin je jezelf beschermt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je partner!
Meer weten over de notaris? Bekijk onze andere artikelen over dit topic!
Tekst: Sanne van Bortel