Als je familie of schoonfamilie zich de hele tijd met de bruiloft bemoeit, kan dat de zaken een beetje stroef laten verlopen. Als zij niet meebetalen aan de bruiloft, hebben ze eigenlijk niks te zeggen, maar als ze dat wel doen, dan kan het knap lastig zijn om iets van hun bemoeienis te zeggen. Het blijft immers wel jullie bruiloft!
Formuleer je woorden voorzichtig met familie over je bruiloft
Wat je ook wil zeggen tegen je (schoon)familie, breng het voorzichtig. Je hoeft ook niet om het onderwerp heen te draaien, duidelijkheid is zeker iets wat je nu nodig hebt. Maar harde woorden hoeft niet. Soms kan het lastig zijn om je irritatie in te houden, want (schoon)moeders kunnen ver gaan in hun gedrag. Voel je zo’n irritatiemomentje aankomen? Haal een paar keer diep adem, maar onthoud wel waardoor je precies zo geïrriteerd bent geworden. Schrijf het op, lees het later terug als je kalm bent. Ben je rationeel? Of is het eigenlijk niet zo erg dat je (schoon)moeder iets per se op haar manier wilde doen? Als het je nog wel dwarszit, kan je nu mooi rustig bedenken hoe je het gaat bespreken.
Lees ook Persoonlijke huwelijkscadeaus voor familie & vrienden
Samen sta je sterk tegen families
Voordat je daadwerkelijk iets bespreekt met je familie of schoonfamilie, bespreek het eerst met je partner. Als het over de familie van je partner gaat, kan je misschien tegenspraak verwachten van je partner, ook al ziet hij duidelijk wel wat er aan de hand is. Probeer samen het probleem aan te pakken, want samen sta je sterker. Probeer op één lijn te zitten en wees ook realistisch in je eigen eisen en wat je van je (schoon)familie kan eisen. Wees ook duidelijk: als je familie problemen veroorzaakt in jullie relatie of in de bruiloftsplanning, zeg dat dan direct. Als je niet duidelijk bent over wat je dwars zit, dan loop je het risico dat er niks verandert, ook al spreek je het probleem uit.
Lees ook Ceremonieel trouwen voor vrienden & familie | Onofficieel huwelijk
Tekst: Sanne van Bortel