Maandelijks archief: april 2019

Hoe betaal je jouw droomhuwelijk?

Het ene huwelijksfeest is het andere niet, want zoveel mensen, zoveel wensen. Maar over één ding kunnen we het eens zijn: een bruiloft kost geld. Dat geld heb je misschien al op je spaarrekening staan. Grote kans dat je financieel nog niet rond bent, want een huwelijk is duur. Hoe financier je jouw droomhuwelijk?

Geld sparen

Het is moeilijk om een prijs te hangen aan een huwelijksfeest. Prijzen lopen gemakkelijk op naar €10.000,- of zelfs €20.000,-, afhankelijk van je wensen. Dat geld geef je niet ineens uit. De jurk, het pak en de ringen koop je vooraf bij aankoop, de trouwlocatie vraagt misschien een aanbetaling en pas later betaal je het feestje af. Denk ook aan de muziek, de huwelijksreis en de uitnodigingen. Het is prettig om vooraf een aanzienlijk bedrag te hebben gespaard. Je start altijd met het inschatten van de kosten, zodat je weet welk bedrag je daadwerkelijk nodig hebt, en telt daar 10% bij op. Daarna kijk je hoeveel tijd je hebt om dat bedrag bij elkaar te krijgen.

Bijna elke bank heeft de mogelijkheid om automatisch te sparen. Zo zet je direct nadat je loon hebt ontvangen een gedeelte apart op je spaarrekening dat je reserveert voor de trouwerij. Kleine beetjes spaargeld zorgen uiteindelijk voor een groot resultaat. Dus stap over op koopzegels, stop je kleingeld in een potje en vraag voor je verjaardag een envelop die je opzij legt. Laat ook die nieuwe kleren nog even liggen.

Stel je eisen bij en ga voor low-budget

Zorgt jouw droomhuwelijk voor financiële stress, dan kun je ervoor kiezen om je eisen bij te stellen. In plaats van een nieuwe bruidsjurk, kies je bijvoorbeeld voor een gehuurde. In plaats van een week naar een kuuroord in een tropisch paradijs als huwelijksreis, kies je voor een citytrip in Europa.

Wil je nog verder gaan met het naar beneden brengen van de onkosten, dan kun je -als sport of noodzaak- gaan voor een low-budget bruiloft. Laat gasten zelf hapjes meenemen, vraag of je je feest in de tuin van je schoonouders mag geven en trouw gratis voor de wet. Sla de ringen en bijbehorende ceremonie over. Schrijf je eigen huwelijksgeloften en plant een boom samen. Maak er op een andere manier een bijzonder ritueel van.

Een persoonlijke lening afsluiten

Als laatste heb je de optie om geld te lenen voor je bruiloft. Misschien kun je niet wachten om in het huwelijksbootje te stappen en heb je dus niet genoeg tijd om te sparen. Of wellicht is je inkomen er niet naar en wil je geen concessies doen. In dat geval kun je een persoonlijke lening afsluiten. Houd altijd rekening met de rente die je betaalt, waardoor het terug te betalen bedrag hoger wordt. Het terugbetalen kan in termijnen, maar je zit er een lange tijd aan vast. Ook is het goed om te realiseren dat deze lening geregistreerd wordt bij Stichting BKR.

Kies de meest romantische bruidssuite voor je huwelijksnacht

Het is jullie super comfortabele liefdesnestje voor één nacht.  Na de bruiloft lekker samen verder vieren in de bruidssuite waar jullie ontvangen worden met champagne en hapjes. Heerlijk geurende bloemen, fruit op tafel en rozenblaadjes op het bed, een prachtig decor voor de huwelijksnacht!

Bekijk de bruidssuites

Bespaar nooit op de bruidssuite, het blijft een bijzondere nacht, net zoals de eerste kus… die momenten vergeet je niet meer! De volgende morgen een ontbijtje op bed, lekker met zijn twee, nog even nagenieten van die mooie dag… Er zijn zoveel soorten bruidssuites, kijk bij de professionals voor meer bruidssuites.

Welke wettelijke vorm van huwelijk kiezen jullie?

Als je besluit te gaan trouwen met je partner, is het handig om te weten in welke vorm jullie gaan trouwen. Tijdens het huwelijk merk je daar misschien niet veel van, maar mochten jullie ooit gaan scheiden, dan merk je er des te meer van.

Huwelijksvorm bepalen

Het is zeker niet het leukste onderwerp om over na te denken, vooral niet als je juist op die roze wolk van het aankomende huwelijk zit. Toch is het wel belangrijk om jezelf de ‘wat als’-vraag te stellen; wat als we gaan scheiden (en wat als we dan al kinderen hebben?), wat als ik niet genoeg verdien om voor mezelf te zorgen? Wat gebeurt er dan?

Partneralimentatie betalen

Als je partner of jijzelf niet genoeg verdient om in je eigen levensonderhoud of dat van je eventuele kinderen te voorzien, dan moet één van jullie partneralimentatie betalen. Dat houdt in dat degene met het hoogste inkomen financiële steun geeft aan zijn of haar ex-partner. De gedachte achter de wet van partneralimentatie is dat echtgenoten zowel tijdens als na het huwelijk verplicht zijn om elkaar financieel te ondersteunen. De hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald aan de hand van behoefte en draagkracht. Op die manier kan degene die graag alimentatie wil ontvangen niet simpelweg een bedrag eisen. Degene die alimentatie moet gaan betalen, moet het natuurlijk wel aankunnen en zelf nog comfortabel kunnen blijven leven.

Hoe ga jij scheiden?

De goede vraag is dus misschien niet hoe jullie willen trouwen, maar hoe jullie zouden willen scheiden (er vanuit gaande dat dit natuurlijk niet gaat gebeuren!). Het is eigenlijk juist handig om nu een eventuele scheiding te bespreken, omdat je elkaar op dit moment nog veel gunt en wil dat de ander goed terecht komt. Mocht het echt zover komen dat er helaas een scheiding plaatsvindt, bepaalt de rechter hoe hoog de alimentatie wordt en óf er überhaupt alimentatie betaald moet worden. Online kun je zelf tools vinden om de hoogte van partneralimentatie te laten bepalen. Het is fijn om alle zaakjes omtrent een huwelijk, dus ook het scheiding-gedeelte, goed geregeld te hebben. Als dit achter de rug is, kun je lekker gaan genieten van jullie kersverse huwelijk!

Tekst: Sanne van Bortel

De mooiste bruiloft tradities en waarom?

Samen de taart aansnijden, ‘something blue’ dragen of blikjes aan de achterbumper van de trouwauto: het zijn allemaal ideeën om je bruiloft te doorspekken met tradities. Welke bruiloft tradities hou jij in ere en wat betekenen deze tradities eigenlijk?

Niet kijken!

Een bekende traditie waar tegenwoordig nog steeds veel stellen betekenis aan geven: de trouwjurk blijft tot de grote dag geheim voor de bruidegom. Als hij de trouwjurk voor de huwelijksdag ziet, zou dat ongeluk brengen.

Iets lenen…

Je hebt ook vast wel eens gehoord van de uitdrukking ‘Something old, something new, something borrowed, something blue…’. Deze Engelse traditie staat symbool voor continuïteit en het leven voor je huwelijk (something old), een hoopvolle en optimistische toekomst na het jawoord (something new), een toekomst vol weelde (dankzij het geleende item) en een toekomst vol trouw en bescheidenheid (something blue).

Rijst

Je kent het wel: jullie hebben elkaar net het jawoord gegeven en je komt het stadhuis uit lopen en dan begint iedereen rijst te gooien. Dat hoort er echt bij! Maar waarom eigenlijk? Met deze traditie wensen de gasten je veel geluk en vruchtbaarheid toe. Het gooien van rijst is een Oosterse traditie. Geen fan van rijst? Deze wordt vaak vervangen door het gooien van bloemblaadjes.

Samen aansnijden

Dan op naar het feest, waar jullie de taart aansnijden. Iedereen doet dat samen, maar waarom eigenlijk? Het gebaar staat symbool voor verbondenheid: de man legt zijn hand op die van de vrouw tijdens het snijden, wat symboliseert dat hij altijd achter haar zal staan.

Blikjes achter de auto

Na het feest op naar huis of het hotel. Vaak gaat dat niet ongemerkt, want dan zijn er blikjes aan de achterbumper van de auto gebonden. Dit ritueel is bedoeld om boze geesten te verjagen die het geluk zouden kunnen verstoren.

Die drempel…

Eenmaal thuis na de bruiloft draagt de man de vrouw over de drempel; nog zo’n bijzondere traditie die stamt uit vroegere tijden. Door een bruid over de drempel te dragen, werd eventueel ongeluk, dat de bruid met zich meebracht, afgewend.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Cadeau voor de huwelijksreis

Ga je zelf trouwen of gaan goede vrienden van jullie trouwen? Dan is een cadeau voor de huwelijksreis altijd een leuk idee. En nuttig ook! Probeer te informeren waar je vrienden naartoe gaan op huwelijksreis en koop iets dat bij de bestemming past. Wij hebben alvast wat leuke ideetjes!

Cadeau voor de huwelijksreis

Reisgids voor de huwelijksreis

Niets is leuker dan de voorbereiding voor een huwelijksreis. Je kunt je alvast lekker inlezen over de bestemming en zo krijg je gaandeweg leuke ideeën om te doen terwijl je op huwelijksreis bent. Een reisgids vertelt je waar je de mooiste plekjes kunt vinden, waar je het lekkerste kunt eten en natuurlijk wat het mooiste hotel is. Ook leer je allemaal feitjes over het land van bestemming en kun je alvast een beetje van de cultuur leren. Ideaal!

Cadeau voor de huwelijksreis

Say cheese!

Een huwelijksreis is een bijzondere vakantie waarin je ongetwijfeld veel foto’s gaat maken. Hoe kan dat beter dan met een splinternieuwe camera? Een handzaam formaat is handig op reis, maar als één van jullie vrienden gek is op fotograferen, is een grotere camera misschien een betere keuze. Het is een duur cadeau, dus je kunt eventueel overleggen of de vriendengroep geld wil inzamelen. Het is immers voor een goed doel.

Cadeau voor de huwelijksreis

Gepersonaliseerde koffers

Op vakantie gaan is leuk, maar de bagage afhalen van het vliegveld is altijd een dingetje… Je hoeft niet lang te zoeken naar je koffers als je gepersonaliseerde koffers hebt. Een gekke kleur of een luxe uitstraling kan al opvallend genoeg zijn, maar om te laten zien dat jullie net getrouwd zijn mag er best uitgepakt worden! Laat er ‘Mrs & Mr’ op zetten of zelfs een leuke foto of naam.

Cadeau voor de huwelijksreis

Cadeau op huwelijksreis

Als je budget iets lager is, zou je ook kunnen kiezen voor een cadeau als het bruidspaar aankomt in hun hotel. Laat hun kamer versieren met mooie bloemen of stuur een fles champagne naar hun kamer. Een telefoontje naar het betreffende hotel kan al voldoende zijn! Je kunt ze ook een envelop met geld meegeven die ze daar kunnen besteden aan een romantisch diner of een lekkere massage. Zo kan het bruidspaar zelf beslissen wat ze doen. Hoe dan ook wordt het een geweldige huwelijksreis!

Geschreven door Sanne van Bortel

Handig om te weten voordat je gaat trouwen

Een huwelijk is hard werken, trouwen lost niet al je problemen op en het biedt geen garantie voor een gelukkige toekomst. We spraken met enkele inmiddels gescheiden vrouwen over wat zij hadden willen weten voordat ze in het huwelijksbootje stapten.

Huwelijk is hard werken

Eén van de vrouwen vindt dat jonge vrouwen beter moeten worden geïnformeerd over wat een huwelijk inhoudt. Ze is zelf nog maar 24 en nu al gescheiden. “De meeste mensen denken dat er ergens een charmante prins rondloopt en dat je samen in een prachtig huisje aan de rand van het bos met een stralend wit hekje gaat wonen. Dat is niet zo. Een huwelijk is niet altijd leuk en makkelijk, je moet weten hoe je gezond kunt communiceren en ruzie kunt maken. Het is moeilijk om in de toekomst te kijken als je jong bent, maar het is naïef om te denken dat het altijd maar goed gaat en vanzelf allemaal in orde komt.”

Leer iemand écht kennen

Melissa (31) geeft als tip: leer iemand echt goed kennen. Door en door. Zij trouwde met haar vriend en kwam er na zeven jaar huwelijk achter dat ze hem eigenlijk helemaal niet kende. Ze negeerde bepaalde dingen die ze gewoon niet wilde zien of weten en kwam uiteindelijk na een lange tijd tot de schokkende realisatie dat ze getrouwd was met een vreemde. “Neem de tijd om elkaar te leren kennen, trouw niet te snel, ook al voelt het in het begin nog zo goed. Anders is het gewoon zonde van je tijd.”

Vooruit kijken in de toekomst

Niemand kan vooruit kijken in de toekomst (konden we dat maar), maar je kunt wel ongeveer een voorspelling maken en kiezen welke kant je uit wil gaan. Als je verliefd bent, ben je vooral bezig met elkaar en niet met de toekomst. Hoe goed het ook voelt op dit moment, ooit is de verliefdheid over. En hoe ga je dan met elkaar om? Hou je dan van elkaar? Kunnen jullie elkaar steunen in moeilijke momenten? Blijven jullie elkaar leuk vinden? Allemaal lastige vragen die je moeilijk kunt beantwoorden, maar je kunt wel je best ervoor doen. En dat is het geheim van een goed huwelijk: het kost werk, maar het levert je heel veel op!

Tekst: Sanne van Bortel

Taken die alle bruidsmoeders op zich nemen

Bang dat dat jouw moeder, als de moeder van de bruid, zich een beetje left out voelt? Dat hoeft echt niet! Sterker nog, er zijn genoeg leuke taken die je kunt verdelen tussen de moeder van de bruid en de moeder van de bruidegom. Zo kan iedereen lekker meehelpen met de voorbereiding van jullie bruiloft!

Trouwjurk shoppen met bruidsmoeder

Het shoppen van de trouwjurk doet de bruid traditioneel gezien met haar moeder, de bruidsmoeder, en met eventuele zussen en goede vriendinnen. De bruidsmoeder zorgt ervoor dat haar dochter niet té veel geld uitgeeft aan een trouwjurk en helpt met het maken van de grote beslissing. Ze durft haar mening tegenover haar dochter te uiten zonder haar te kwetsen.

Bruidsmoeder houdt bruidsmeisjes in het gareel

De periode voor de bruiloft is spannend en het kan wel eens zijn dat de bruidsmeisjes onderling het niet altijd met elkaar eens zijn. De bruid wil zich er liever niet in mengen, logischerwijs, maar de moeder van de bruid zal waarschijnlijk vrijwillig de bruidsmeisjes in het gareel houden zodat iedereen met plezier kan doen wat ze moeten doen.

Trouwuitnodiging perfectioneren

Een ideaal taakje voor zowel de bruidsmoeder als de moeder van de bruidegom: het perfectioneren van de trouwuitnodigingen. De uitnodigingen zijn al zo goed als klaar, maar de bruidsmoeders zorgen ervoor dat de puntjes op de i worden gezet en de uitnodigingen verstuurd worden.

Bruidsmoeder is het eerste aanspreekpunt

Het bruidspaar moet veel regelen voor de bruiloft en wil niet de hele tijd gebeld worden met vragen van leveranciers of de ceremoniemeester of andere personen. Veel vragen kunnen worden afgehandeld door de bruidsmoeder of de moeder van de bruidegom. Het is een belangrijke rol die één van de twee dames vast en zeker graag wil vervullen.

Trouwpak shoppen met bruidsmoeder

Het trouwpak shoppen gebeurt vaak met de moeder en/of vader van de bruidegom. De ouders van je liefje kunnen je perfect vertellen of het trouwpak wel goed bij je trouwjurk past en of het niet een te gekke keuze is. Daarnaast is het shoppen van een trouwpak gewoon heel erg leuk, dus dat is een taak die maar al te graag vervuld wordt.

Overige taken voor bruidsmoeders

De moeder van de bruid en bruidegom hoeft zich zeker niet te vervelen. Zo kun je ook vragen of ze last-minute boodschappen of taken wil doen, een extra check wil doen bij zo ongeveer alles wat er geregeld moet worden op de bruiloft, de tweede dans op de dansvloer willen verzorgen en misschien wil ze zelfs wel gastvrouw zijn op het bruidsfeest. Genoeg te doen!

Tekst: Sanne van Bortel

Muziek bij het aansnijden van de bruidstaart

Misschien ben je erdoor geobsedeerd, misschien heb je er nog nooit een seconde over nagedacht: muziek bij het aansnijden van de bruidstaart. Het snijden van de bruidstaart is best wel een momentje op je bruiloft, dus daar mag best epic muziek bij!

Bruidstaartmuziek

Tsja, wat is nou echte bruidstaartmuziek? Dat hangt er maar net van af wat jullie allebei mooie muziek vinden. Als jullie een stoer moment maken van het snijden van de bruidstaart, dan kan je het beste kiezen voor epische filmmuziek. Maak je er een heel romantisch momentje van (wat het eigenlijk ook is)? Jullie pakken samen het mes vast en bijna hand in hand snijden jullie samen een stuk van de taart af. Hele rustige muziek met een romantische toon past daar ook heel goed bij… Wat te kiezen?

Zoete bruiloftsliedjes

Er bestaan heel wat liedjes waarin het woord ‘sugar’ of ‘cake’ voorkomt, dus keuze is er genoeg. Daarnaast zijn er nog talloze andere nummers over liefde of over trouwen of elkaar trouw beloven. Liefde is niet voor niets het meest bezongen onderwerp in de muziekwereld. Er zijn ook nummers waarin de woorden ‘I do’ centraal staan en die passen dus perfect bij jullie bruiloft en het moment van het snijden van de bruidstaart. Zijn jullie een hip stel of hebben jullie allebei een zwak voor hele oude nummers? Dan past het natuurlijk beter bij jullie als er een nieuw nummer wordt gedraaid of juist een hele oude klassieker.

Muziekmix maken voor je bruiloft

Vind je heel veel nummers wel goed passen bij jullie taartsnijdmomentje? Of heb je juist nog geen muziek gevonden waarbij jij echt een goede vibe kreeg? Dan is het ook nog een idee om zelf een mixje te maken met leuke nummers die je wil gebruiken. Stem het goed af met diegene die jullie muziek beheert en natuurlijk met je hubby, want jullie acties moeten dan wel goed bij de muziek passen! Hoe dan ook: enjoy this magical moment!

Geschreven door Sanne van Bortel

Bruiloftsovernachting in een AirBNB

Bruidssuites zijn zo overrated! Kies voor een prachtige AirBNB-overnachting op een sfeervolle plek en bespaar zo honderden euro’s op je overnachting. Voor je gasten is het ook een stuk gemakkelijker en goedkoper. Check hier de mooiste AirBNB’s voor je bruiloft!

Bruiloft vieren in AirBNB

Bij AirBNB kun je een huis huren of een trip boeken bij locals, dus niet bij grote touroperators. Je betaalt dus niet voor allemaal poespas zoals servicekosten. What you see is what you get. Daarom houden we zo van AirBNB! Een bruiloft vieren in een huisje dat je huurt is niet toegestaan, maar overnachten met je bruiloftsgasten kan zeker. Kijk alleen al even naar de mogelijkheden in Rotterdam. Het hemelt daar van de AirBNB’s, nachtclubs, kroegjes en cafétjes. En, niet te vergeten, trouwlocaties!

AirBNB in Rotterdam

Vanuit jouw trouwlocatie ga je naar een nachtclub of kroeg en als jullie zijn uitgefeest kunnen jullie zo doorgaan naar de AirBNB die jullie speciaal voor de bruiloft hebben afgehuurd. Zo staat er midden in Rotterdam een enorme villa met een eigen voetbalveld. Er zijn vijf slaapkamers die ruimte bieden voor zestien gasten. De woning is zo ruim opgezet dat iedereen lekker z’n eigen gang kan gaan, maar je kunt ook met iedereen samen ontbijten de volgende ochtend. Klinkt heerlijk, toch? Kies je dierbare vrienden en familie uit voor zo’n bruiloftsovernachting met z’n allen.

Bruiloftsovernachting op een boot

Wil je geen huis afhuren, maar gaan voor iets écht speciaals? Overweeg dan eens een overnachting op een boot. Via AirBNB kun je ook boten afhuren voor een nacht (of langer natuurlijk). Veel van deze boten hebben veel slaapplekken aan boord en zijn dus bij uitstek geschikt voor bruiloftsovernachtingen. In de ochtend ontbijt je natuurlijk met producten uit de zee; heerlijke verse vis en allerlei schaaldieren, verse salades en heerlijke versgeperste sapjes. Je kunt ook nog een eindje uit varen gaan de volgende dag. Het wordt hoe dan ook een huwelijksnacht om nooit te vergeten!

Sanne van Bortel

Plagen is kusjes vragen?

Ken jij die uitdrukking van het schoolplein? Plagen is kusjes vragen! Er blijkt een kern van waarheid in te zitten… Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat humor en plaagstootjes bijdragen aan een gezonde relatie.

Humor

De Universiteit van Kansas ondervroeg maar liefst 150.000 mensen en wat blijkt? Humor is belangrijk voor een goede relatie. Ook plaagstootjes over en weer zijn gezond. Vaak ontstaan van die grapjes die alleen jullie snappen; dat creëert een band!

Niet te serieus

Dus neem je partner af en toe op een leuke manier in de maling en lach veel samen; het doet jullie relatie goed! Je kunt ook jezelf niet te serieus nemen; ook dat soort grapjes komen je relatie ten goede.

Niet overdrijven

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je het niet overdrijft. Iedere dag continu elkaar plagen wordt ook vervelend. En houd het bij plagen. Iemand echt kwetsen is natuurlijk een heel ander verhaal!

Tekst: Daphne Doemges-Engelen