Hoe hoort het eigenlijk? In de meeste gevallen kiest de bruid haar eigen boeket uit en dat is ook logisch, want je wil graag iets kiezen dat je mooi vindt en dat bij je trouwjurk past. Volgens de etiquette zoekt echter de bruidegom het bruidsboeket uit. Hier is hoe het hoort!
Voorbeelden bruidsboeketetiquette
De trouwjurk is voor de bruidegom (meestal) een verrassing tot de grote dag zelf. Dat hoort bij het bruidsboeket voor de bruid eigenlijk ook zo te zijn. Hubby to be gaat met z’n schoonmoeder, de moeder van de bruid dus, op pad om het perfecte bruidsboeket te scoren. En te betalen (sorry guys). De bruid mag een paar hints of tips meegeven over de vorm, kleur of soort bloemen van het bruidsboeket. Zo weet de bruidegom (hopelijk) wat hij in elk geval niet moet aankopen. De moeder van de bruid helpt natuurlijk wel. Zij weet waarschijnlijk ook hoe de jurk eruit ziet. Gaat de bruidegom alleen op pad? Dan kan de bruid een klein stukje van de stof van de jurk meegeven.
Bloemist denkt mee over bruidsboeket
Nu vinden veel mannen het best heel moeilijk om een bruidsboeket uit te zoeken op basis van een klein stukje stof. Wat vindt ze ook alweer mooi? Wat is een absolute no-no? De bloemist kan de bruidegom gelukkig helpen. Laat het stukje stof aan debloemist.nl zien en geef de eventuele tips en hints van de bruid nauwkeurig door. Vertel ook iets over de bruiloft zelf, dat kan de bloemist ook helpen.
Ga naar Inspiratie foto’s Bruidsboeketten
Bruidsboeket overhandigen aan bruid
Nadat de bruidegom het uitzoeken van een bruidsboeket heeft overleefd, moet hij het aan haar overhandigen. Dat doet ‘ie niet direct bij thuiskomst, maar pas wanneer hij haar ophaalt bij haar ouderlijk huis. Dat bruid en bruidegom elkaar niet zien voor de bruiloft begint is dus een pré.
Bruidsboeket in linker- of rechterhand?
Nog een leuk weetje: het bruidsboeket wordt in de rechterhand gedragen tot de ceremonie. Tijdens de ceremonie neemt een bruidsmeisje het boeket over. Na afloop wordt het boeket in de linkerhand gedragen. Het gooien van het bruidsboeket kun je na de ceremonie doen of aan het eind van de dag, voor aanvang van het feest. De keuze is aan de bruid (niet gooien mag ook!). Een dummy-boeket is ideaal als de bruid haar eigen boeket niet wil gooien.
Tekst: Sanne van Bortel