Hoe vaak je ‘sorry’ zou moeten zeggen in een relatie | Trouwen.nl

Heb jij wel eens geteld hoe vaak je sorry zegt op een dag? De helft van de excuseringen is waarschijnlijk onnodig of niet terecht. Sommige mensen zijn geneigd om overal sorry voor te zeggen, ook al hebben ze eigenlijk helemaal niets verkeerd gedaan. En juist dat – sorry zeggen terwijl je niet verkeerd zit – kan heel schadelijk zijn voor je relatie. Maar wanneer zeg je dan wel sorry?

Wanneer ‘sorry’ zeggen tegen je partner?

Dit klinkt als een open deur, maar bied alleen je excuses aan als je echt een fout hebt gemaakt of als je iets hebt misdaan. En als je je excuses echt meent. Een nep-sorry of een overvloed aan sorry’s kan je relatie namelijk meer schade toebrengen dan dat het goed doet.

Waarom te vaak ‘sorry’ je relatie schaadt

Er zijn meerdere redenen waarom continu ‘sorry’ zeggen je relatie schaadt. Ten eerste wordt jouw excuses minder waardevol, je zegt het immers constant. Je partner kan het gevoel krijgen dat je excuses niks waard is of dat je het toch niet meent.

Ten tweede bevestig je negatief gedrag door direct sorry te zeggen als je zelf niks hebt misdaan. Het gebeurt misschien onbewust, maar het kan zijn dat je partner denkt dat hij in z’n recht staat terwijl hij zelf misschien wel verkeerd zit. Uiteindelijk zal dit leiden tot een ongelijkwaardige relatie.

Ten derde haal je jouw eigen gevoel van waarde omlaag. Langzamerhand verlies je het respect voor jezelf. Het kan zijn dat dit heel geleidelijk gaat en je het zelf niet eens doorhebt. Als altijd alles jouw schuld is en jij bent de oorzaak van alle problemen, hoe kijk je dan naar jezelf? Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het erkennen van de fouten die je daadwerkelijk hebt begaan en het behouden van je eigenwaarde.

Hoe bied je oprecht je excuses aan?

De titel zegt het al: een excuus is altijd oprecht. Als de situatie zich voordoet waarin je je excuses moet aanbieden, neem er dan de tijd voor. Benoem specifiek waarvoor je sorry zegt, leg uit waarom je er spijt van hebt en waarom je denkt dat het verkeerd was. Neem verantwoordelijkheid, luister ook naar de kant van je partner, bied een oplossing aan om de situatie in de toekomst te voorkomen. Zo ziet je partner dat je het meent en dat je wil werken aan een oplossing!

Tekst: Sanne van Bortel