Op de mooiste dag van je leven vloeit niet alleen de liefde rijkelijk, maar vaak ook de alcohol. Een gezellig glas champagne bij de toost, een feestelijke cocktail tijdens het feest: het hoort er allemaal bij. Maar voordat je de autosleutels pakt en in de auto stapt, is het essentieel om te weten met hoeveel alcohol je veilig aan het verkeer kunt deelnemen. In dit artikel geven we je inzicht in de regels en richtlijnen, zodat het bruiloftsfeest geen onbedoelde gevolgen krijgt op de weg.
Het is verboden een voertuig (óók een fiets of brommer) te besturen onder invloed van alcohol
Of je nu te gast bent op de bruiloft van je beste vrienden of een verre neef, één regel geldt voor iedereen: het is ten strengste verboden om een voertuig te besturen onder invloed van alcohol. Of je nu kiest voor de auto, fiets, of brommer, neem de tijd om deze belangrijke regel te onthouden. De website van het Openbaar Ministerie (OM) biedt uitgebreide informatie over alcohol in het verkeer.
Toegestaan alcoholpromillage ervaren & beginnende bestuurder
De regels voor het toegestane alcoholpromillage verschillen voor bestuurders die net hun rijbewijs hebben gehaald en bestuurders die al jarenlang hun rijbewijs hebben. De Rijksoverheid voorziet in duidelijke richtlijnen voor zowel ervaren als beginnende bestuurders. Een must-read voor elke gast die na het feest veilig de weg op wil.
Boete of straf voor rijden onder invloed van alcohol
De gevolgen van rijden onder invloed zijn ernstig en kunnen variëren van een aanzienlijke boete tot strafrechtelijke vervolging. Op de website van de Rijksoverheid vind je gedetailleerde informatie over mogelijke boetes en straffen. Naast boetes en straffen wil je natuurlijk ook niet dat iemand of jezelf iets overkomt, dus denk goed na wat het je waard is om een extra drankje te drinken.
Lees ook Welke boetes kan je krijgen bij alcohol in het verkeer?
Verplicht een cursus volgen bij het CBR
Als je toch betrapt wordt op rijden onder invloed, is het verplicht om een cursus te volgen bij het CBR. De cursus bestaat uit 1 intake gesprek, 3 bijeenkomsten en wordt afgesloten met een persoonlijk nagesprek. Meer informatie over deze verplichte cursus lees je op de website van het CBR.
Kosten cursus EMA & LEMA
Die cursus is natuurlijk niet gratis. De kosten van de cursus zijn voor eigen rekening en zijn daardoor eigenlijk ook een onderdeel van de straf. Want zeg nou zelf: dat is gewoon jammer geld. In totaal ben je voor de LEMA 750 euro en voor de EMA cursus 1196 euro kwijt. Duur feestje…
Bekijk ook Op welke locaties kan ik de EMA & LEMA cursus volgen?
Tekst: Sanne van Bortel