Ringen: Het symbool van eeuwige trouw

Ringen zijn al eeuwenlang het symbool van eeuwige trouw. Ze herinneren ons aan de geloften die we aan onze partner hebben gedaan, en het zijn ook prachtige sieraden die vele jaren meegaan. Ringen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven als familiestukken, en ze blijven dienen als symbool van trouw lang nadat de oorspronkelijke drager er niet meer is. Ringen zijn er in alle soorten en maten, en elke ring heeft zijn eigen unieke geschiedenis en verhaal. In deze blog verkennen we de geschiedenis en betekenis achter ringen, en waarom we ze tegenwoordig nog steeds dragen als symbool van eeuwige trouw!

Ringen voor verlovingen en bruiloften

Ringen worden al eeuwenlang gedragen als symbool van trouw, en de geschiedenis erachter is fascinerend. Ringen worden vaak gemaakt van edele metalen zoals goud of zilver, en ze kunnen worden versierd met edelstenen of andere symbolen. Ringen worden meestal aan iemand cadeau gedaan als teken van eeuwige liefde en trouw, alhoewel de hand waaraan je ze draagt kan verschillen waar we zo dieper op ingaan. Ringen zijn ook een populaire keuze van sieraden voor verlovingen en bruiloften, omdat ze de oneindige liefde tussen twee mensen vertegenwoordigen. Wat je persoonlijke verhaal ook is met ringen, het valt niet te ontkennen dat het prachtige sieraden zijn met een lange en rijke geschiedenis.

De geschiedenis van eeuwige trouw

Wat veel mensen niet weten, is dat het dragen van ringen als een symbool van eeuwige trouw al terug gaat naar het oude Egypte. Daar waren de ringen vaak nog niet gemaakt van goud of zilver, maar van verweven rietstengels en andere natuurlijke materialen. De symboliek van de ring kan niemand zijn ontgaan. Ringen hebben namelijk geen begin en geen einde, wat een eeuwig durende trouw voorstelt. Later droegen ook de Grieken en de Romeinen ringen als een symbool van het huwelijk. Bij de Romeinen droegen alleen rijke vrouwen ringen van goud, die thuis verwisselt werden voor ijzeren ringen om te voorkomen dat ze beschadigd zouden worden tijdens huishoudelijke taken. Mensen uit de lagere klassen droegen ijzeren ringen.

De ader van de liefde

In die tijden was het gebruikelijk om ringen als symbool van trouw aan de ringvinger van je linkerhand te dragen. Dat had destijds een goede reden omdat men dacht dat hier de vena amoris liep. Dit betekent letterlijk ”de ader van de liefde”. Men dacht in deze tijden namelijk dat de ader die door je linker ringvinger liep een directe verbinding met je hart had. Een goede reden om ringen aan deze hand te dragen dus! Wat we tegenwoordig nog steeds in Nederland zien is dat ringen ofwel links ofwel rechts gedragen worden. Dit heeft alles te maken met het geloof en of je protestants of christelijk bent. Protestanten dragen trouwringen namelijk rechts en katholieken links. Vaak zien we dat atheïsten en anders gelovigen hun ringen rechts dragen.

De katholieke kerk en het dragen van ringen

Het dragen van ringen als symbool van eeuwige trouw werd in onze streken rond de Middeleeuwen geïntroduceerd door de katholieke kerk. Hierbij werd als deel van de ceremonie de ring eerst om de duim, wijsvinger en middelvinger geschoven als een symbool voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Toen het calvinisme eenmaal voet aan wal kreeg in Nederland werden door de mensen die zich afzetten tegen het christelijke geloof ook ringen afgezworen. Dit werd namelijk gezien als een symbool van ijdelheid. Later werden ringen weer opnieuw geïntroduceerd, maar werden zij rechts gedragen om toch nog een onderscheid van de christenen te houden.

Ringen met of zonder stenen

Voor veel mensen zijn de originele ringen die worden gedragen na bruiloften vaak eenvoudig. Tegenwoordig zien we echter ook steeds vaker ringen terugkomen die versiert zijn met edelstenen. Veel mensen kiezen daarbij voor edelstenen die ook een symbolische boodschap met zich meedragen. Diamanten staan bijvoorbeeld voor een eeuwige en onverwoestbare band. Een robijn wordt vaak gezien als de edelsteen van de liefde. Ringen hebben dus een lange weg door de geschiedenis afgelegd! Gelukkig is het tegenwoordig helemaal aan jezelf aan welke hand je ze draagt en hoe ze er uit zien!