Regel je zaken van het begin tot het einde

Je hebt de liefde van je leven gevonden. Je gaat trouwen. Het leven lacht je toe! Het laatste waar je dan wellicht bij stilstaat is een uitvaartverzekering. Het is misschien niet vanzelfsprekend, maar toch is dat iets waar je beter ook van te voren even over kunt nadenken. 



Jullie hebben ja tegen elkaar gezegd, de bruidskleding is al geregeld, net zoals de trouwlocatie: jullie gaan trouwen! Een officieel moment waar jullie de liefde en de verbondenheid met elkaar bezegelen. Emotioneel, maar ook financieel en op administratief vlak. Koppels combineren hun financiën vaak als pasgetrouwden, waardoor beide echtgenoten financieel verantwoordelijk zijn voor grote gedeelde aankopen en schulden, zoals een hypotheek of creditcardschuld. Er wordt vaak aan allerlei contracten en verzekeringen gedacht, behalve vaak een uitvaartverzekering. Toch is dit last but not least, ook belangrijk, want dit behoort ook tot de financiën, wensen en geeft gemoedsrust. 

Het begin en het einde

Het leven is een mooie reis, maar ook met een eindbestemming, want een ding is zeker: het einde is onvermijdelijk en iemand zal ooit jouw uitvaart regelen. Dat kun je aan het toeval overlaten, maar is het niet veel beter is nu alvast hierover na te denken en dingen te regelen? Ook al is het misschien niet makkelijk om over de eigen dood of die van je partner te praten. Bedenk wie jouw uitvaart zou kunnen regelen en hoe de kosten daarvan betaald worden. Wie wordt de officiële opdrachtgever en is dus uiteindelijk verantwoordelijk? De meeste mensen kiezen ervoor om dit af te spreken met je partner. Bespreek je wensen dus met je partner en hoe hij of zij zal handelen als de tijd daar is. Dat geeft jezelf, maar ook je partner natuurlijk ook een zekere mate van rust.

Een goede uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering biedt dan niet alleen zekerheid voor jezelf, maar is ook ontworpen om financiële bescherming te bieden aan bijvoorbeeld je kersverse partner als jij onverwachts overlijdt. Een uitvaartverzekering voor jullie beiden zorgt ervoor dat jij en je partner financieel worden verzorgd als er iets onverwachts met een van jullie gebeurt. Kortom: met een uitvaartverzekering zijn jullie verzekerd voor de kosten van de uitvaart. En behalve dat, het kan ook fijn zijn om zelf de regie een beetje in handen te hebben over je eigen uitvaart of die van je partner en later niet voor verrassingen te komen staan. Er wordt je dan veel veel zorg en werk uit handen genomen. Hierover praten en een goede uitvaartverzekering afsluiten kun je eigenlijk zien als een mooi geschenk dat je aan elkaar, aan je partner kunt geven.

Begrafeniskosten en wensen

Bij een uitvaart moeten er verschillende zaken geregeld worden en zijn er verschillende kosten mee gemoeid. Zoals de verzorging van de overleden persoon tot aan de begrafenis. Een lichaam moet opgehaald worden, gewassen en koel worden gehouden en worden gebalsemd. Vaak volgt er een afscheidsdienst met bloemen en eventueel sprekers en muziek of videobeelden. En als je ervoor kiest om begraven te worden kun je vooraf bepalen waar je komt te liggen en wat voor uitvaartkist je wilt. Afhankelijk van je eigen wensen, kun je bepalen of je een eenvoudige of een luxe kist wilt. Je kunt je wensen voor jouw uitvaart of die van je partner vastleggen met een verklaring en een uitvaartverzekering afsluiten. Zo krijg je vooraf een goed beeld van de kosten en zo’n wensenlijst kan tevens houvast bieden aan je partner bij het regelen van een uitvaart. 

Een testament of codicil

Je mag dus zelf bepalen hoe je je eigen afscheid regelt. Het is goed om je wensen vooraf te noteren, zodat je ook een idee krijgt van de kosten. Een gesprek vooraf met een ervaren uitvaartondernemer kan je daarbij helpen. Gecertificeerde uitvaartverzorgers geven eerlijk antwoord op jullie vragen en sturen vaak ook een heldere offerte op zonder verrassingen achteraf. Je kunt je eigen wensen of die van je partner en wie de uitvaart zal gaan regelen, op laten nemen in een testament of in een codicil. Voor een testament is een notaris voor nodig. Voor een handgeschreven codicil die gedateerd en ondertekend is, hoef je niet naar een notaris. Een codicil is echter niet rechtsgeldig voor kostbare zaken zoals je huis, auto of vermogen. Denk ook aan een donorregistratie en een adressenlijst van mensen die je graag van uw overlijden op de hoogte wilt brengen.

Tekst: Claudia Gharbi