Ongelukkig getrouwd? Op deze manieren kan je scheiden

We hopen natuurlijk dat iedereen die trouwt, gelukkig getrouwd blijft. Toch komt het wel eens voor dat je niet meer happy samen bent, en dan zal je toch eens moeten nadenken over een scheiding. Klinkt naar, maar dat hoeft natuurlijk echt niet zo te zijn. Als je het er beiden over eens bent, kan het heel gemoedelijk verlopen. In dit artikel lees je de verschillende manieren waarop je kunt scheiden als je ongelukkig getrouwd bent.

Kan je tijdelijk scheiden?

Net zoals trouwen is ook scheiden een grote stap. Het kan een moeilijke keuze zijn. Daar kan een tijdelijke scheiding uitkomst bij bieden. Hierbij woon je tijdelijk niet meer samen, ieder betrekt zijn eigen woning, maar verder verandert er niets aan de situatie. Je hoeft hiervoor ook niks te regelen, behalve dat je dan goede afspraken maakt over de periode waarin jullie apart wonen.

Scheiden van tafel en bed

In deze variant ben je uit elkaar, maar volgens de wet nog getrouwd. Echter moet je dezelfde dingen regelen als bij een echtscheiding. Denk hierbij aan een ouderschapsplan, bijvoorbeeld. Vaak zien we deze oplossing bij mensen die gelovig zijn. Zij mogen van de kerk niet scheiden, maar zijn niet meer gelukkig samen. Een scheiding van tafel en bed is dan een hele goede oplossing. Een andere reden kan bijvoorbeeld zijn dat je niet wil scheiden vanwege financiële redenen. Wil je toch het huwelijk laten ontbinden? Dan moet je minimaal drie jaar van tafel en bed gescheiden zijn.

Kan ik alleen scheiden?

Dit kan, dit heet een eenzijdige echtscheiding. Dit gebeurt wanneer één van de twee partners niet wil scheiden. Je dient dan een verzoek in ter echtscheiding. Je partner kan een bezwaar aantekenen. Beide partners worden bijgestaan door een eigen advocaat. Voor je een verzoek indient, wordt het altijd aangeraden om met je partner te praten om in overeenstemming te komen, want een eenzijdige echtscheiding is verre van optimaal.

Wat is de snelste manier om te scheiden?

Scheiden is nooit een prettig (of snel) proces, maar de weg van de minste weerstand vind je online. Ook helpt het als jullie in goede harmonie scheiden. De zaken kunnen dan sneller worden geregeld. De advocaat dient het verzoek in bij de rechtbank, met de volgende (gedateerde en gewaarmerkte) documentatie:

* afschrift van huwelijksakte

* BRP-uittreksel van jezelf en je partner

* afschrift van de geboorteakte van ieder minderjarig kind

* echtscheidingsovereenkomst (niet verplicht)

* ouderschapsplan (verplicht als jullie minderjarige kinderen hebben) of afspraken over de verdeling van onderhoud en studie (verplicht als je kinderen van 18 tot 21 jaar hebt)

Kan je gratis scheiden?

Goede vraag – als je gratis kunt trouwen, waarom dan ook niet gratis scheiden? Het bestaat wel. Als je beiden recht hebt op een toevoeging, kan een scheiding gratis zijn. Wat betekent dat nou precies? Elke toevoeging heeft een andere eigen bijdrage. Hoe lager je inkomen, hoe minder groot de eigen bijdrage. Verdien je veel? Als je in harmonie uit elkaar gaat, ben je het goedkoopste uit. Want hoe meer je samen kunt en wilt regelen, hoe minder kosten daaraan verbonden zijn.



Het beste is natuurlijk dat er helemaal geen scheiding nodig zou zijn, maar dat is helaas niet altijd een mogelijkheid. Probeer in alle gevallen de rust te bewaren en de tijd te nemen om dingen af te handelen, ook al zou je het liefst zo snel mogelijk dit hoofdstuk willen afsluiten. Kalmte kan je redden!

Tekst: Sanne van Bortel