Trouwen voor de kerk

Zijn jullie gelovig of vinden jullie het romantisch of extra speciaal om te trouwen voor de kerk? Lees dan vooral even door!

Voorwaarden bij trouwen voor de kerk

Tijdens het kerkelijk huwelijk leggen jullie trouwgeloften af. De trouwgelofte kan ook door de priester of dominee worden voorgedragen. De dominee of priester zegent het huwelijk in. Zijn jullie al lid van een bepaalde kerk, dan is het logisch om in die kerk te trouwen. Maar je kunt er ook voor kiezen om in een andere gemeenschap te trouwen. Bespreek je wensen vooraf met de dominee of priester zodat jullie de katholieke, protestantse, gemengde of oecumenisch dienst van jullie dromen krijgen.

Wat zijn de wettelijke gevolgen van trouwen in de kerk?

Om te kunnen trouwen voor de kerk moeten jullie eerst voor de wet getrouwd zijn. Dat kun je op dezelfde dag doen, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Ben jij of je partner gescheiden en gaat het dus om een tweede huwelijk? Niet alle kerken gaan daar hetzelfde mee om: in sommige gemeenschappen moet de dominee eerst officieel het eerste huwelijk ontbinden, voordat je opnieuw kunt trouwen. Maar dat is niet overal het geval. Even tijdig navragen dus!

Trouwen in de kerk als je niet gelovig bent

Zijn jullie niet gelovig maar vinden jullie het toch speciaal om te trouwen in de kerk, bijvoorbeeld vanwege de bijzondere setting of de traditie? Dat kan meestal wel. Neem contact op met de dominee en priester en vraag of deze jullie huwelijk wil sluiten als jullie niet gelovig zijn. Samen nemen jullie door welke elementen uit een traditionele kerkdienst jullie graag terugzien in jullie kerkelijk huwelijk.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen