Als je besluit te gaan trouwen met je partner, is het handig om te weten in welke vorm jullie gaan trouwen. Tijdens het huwelijk merk je daar misschien niet veel van, maar mochten jullie ooit gaan scheiden, dan merk je er des te meer van.
Huwelijksvorm bepalen
Het is zeker niet het leukste onderwerp om over na te denken, vooral niet als je juist op die roze wolk van het aankomende huwelijk zit. Toch is het wel belangrijk om jezelf de ‘wat als’-vraag te stellen; wat als we gaan scheiden (en wat als we dan al kinderen hebben?), wat als ik niet genoeg verdien om voor mezelf te zorgen? Wat gebeurt er dan?
Partneralimentatie betalen
Als je partner of jijzelf niet genoeg verdient om in je eigen levensonderhoud of dat van je eventuele kinderen te voorzien, dan moet één van jullie partneralimentatie betalen. Dat houdt in dat degene met het hoogste inkomen financiële steun geeft aan zijn of haar ex-partner. De gedachte achter de wet van partneralimentatie is dat echtgenoten zowel tijdens als na het huwelijk verplicht zijn om elkaar financieel te ondersteunen. De hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald aan de hand van behoefte en draagkracht. Op die manier kan degene die graag alimentatie wil ontvangen niet simpelweg een bedrag eisen. Degene die alimentatie moet gaan betalen, moet het natuurlijk wel aankunnen en zelf nog comfortabel kunnen blijven leven.
Hoe ga jij scheiden?
De goede vraag is dus misschien niet hoe jullie willen trouwen, maar hoe jullie zouden willen scheiden (er vanuit gaande dat dit natuurlijk niet gaat gebeuren!). Het is eigenlijk juist handig om nu een eventuele scheiding te bespreken, omdat je elkaar op dit moment nog veel gunt en wil dat de ander goed terecht komt. Mocht het echt zover komen dat er helaas een scheiding plaatsvindt, bepaalt de rechter hoe hoog de alimentatie wordt en óf er überhaupt alimentatie betaald moet worden. Online kun je zelf tools vinden om de hoogte van partneralimentatie te laten bepalen. Het is fijn om alle zaakjes omtrent een huwelijk, dus ook het scheiding-gedeelte, goed geregeld te hebben. Als dit achter de rug is, kun je lekker gaan genieten van jullie kersverse huwelijk!
Tekst: Sanne van Bortel