Belastingzaken; wat verandert er als je gaat trouwen?

Wat verandert er qua belasting als je gaat trouwen? Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan ben je misschien niet elke dag bezig met de zakelijke aspecten van dit heugelijke nieuws. Bijvoorbeeld belastingzaken. Niet leuk, vaak ook niet makkelijk, maar wel nodig. Check hier wat er zoal kan veranderen voor jullie.

belasting trouwen

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Belasting betalen moeten we allemaal, maar het maakt wel een verschil of je samen bent of alleen. Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan veranderen de belastingregels. Je moet misschien meer belasting betalen of je krijgt meer geld terug. En vooral dat tweede geval vinden we interessant!

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Je deelt dus niet meer automatisch alles wat je voor dit huwelijk al had of giften of erfenissen die je tijdens het huwelijk ontvangt. Ook het vermogen of de schulden die je voor het huwelijk had, blijven van jou. Er zijn dus drie vermogens: je privévermogen, het privévermogen van je partner en jullie gezamenlijke vermogen (huwelijksvermogen). Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, word je fiscale partners van elkaar. Dat heeft gevolgen voor hoe je de aangifte invult.

belasting getrouwd stel

Kortingen en toeslagen

Als je voor dit huwelijk of geregistreerd partnerschap alleen woonde, heb je kans op een heffingskorting, de zogenaamde combinatiekorting. Deze is inkomensafhankelijk. Je hebt misschien geen recht op deze korting als je fiscale partners bent, maar als één van jullie een laag inkomen heeft, kan je misschien wel bepaalde heffingskortingen laten uitbetalen. Ingewikkeld? Welnee…

Huwelijk doorgeven aan de belasting

De belastingdienst hoort vanzelf van de gemeente of en wanneer jullie zijn getrouwd. Dat hoef je dus niet zelf door te geven. Scheelt weer. Ook als je gaat samenwonen nadat jullie getrouwd zijn, geeft de gemeente dit vanzelf door. Geef wel je verhuizing door aan de gemeente.

Geschreven door Sanne van Bortel