Hoe knoop je het bruiloftsjasje?

Eén knoopje, twee knoopjes, drie knoopjes… Voor iemand die niet zo vaak een net jasje draagt, kan het juist dichtknopen best lastig worden. Hoe zit het ook alweer met alle verschillende jasjes?

Eénknoopsjasje dichtknopen

Hoe moeilijk kan het zijn om één knoopje dicht te doen? Dat is natuurlijk ook niet waar de moeilijkheid zit. Wanneer doe je het knoopje dicht en wanneer open? Als je gaat zitten, doe je het knoopje open, anders zit het jasje niet erg comfortabel. Als je gaat staan, doe je het knoopje weer dicht.

Tweeknoopsjasje dragen

Bij het jasje met twee knopen gebruik je er eigenlijk maar één: het onderste knoopje mag nooit dichtgeknoopt worden. Waarom heeft het jasje dan twee knopen in plaats van één? Dat heeft te maken met de pasvorm en het model van het jasje. Je moet niet kijken naar het aantal knopen, maar naar het gehele jasje.

Drieknoopsjasje: soms, altijd, nooit

Bij het jasje met drie knopen geldt dat je de bovenste knoop dicht doet wanneer je daar zin in hebt, de middelste knoop is altijd dicht en de onderste knoop mag je helemaal van afblijven. Die gaat nooit dicht.

Double breasted jasje

Bij het double breasted jasje mag je alle knopen dichtdoen, behalve de onderste. Leden van het Engelse Koningshuis doen echter ook het onderste knoopje dicht als ze daar zin in hebben. Je kunt de knopen dicht laten als je gaat zitten.

Hoe zit ’t met overhemden en gilets?

Zucht, nog meer knoopjes! Ook gilets en overhemden kun je goed of fout dichtknopen. Bij een overhemd geldt dat je alle knoopjes dicht moet doen als je een stropdas draagt. Draag je geen stropdas, dan mag je de bovenste twee knoopjes open houden voor een casual look, maar je mag ze ook dicht doen. Meer dan twee knoopjes open is not done. Als je een gilet draagt bij een driedelig pak, hou dan het bovenste knoopje van je gilet open.

Tekst: Sanne van Bortel