Traditie van het bruidsboeket gooien

Het is één van de meest bekende bruiloftstradities die we kennen: het gooien van het bruidsboeket naar je ongetrouwde vriendinnen. Waarom doen we dit? Deze traditie is voortgevloeid uit een iets minder prettig bijgeloof op bruiloften vele jaren geleden.

bruidsboeket gooien  traditie

Bijgeloof op de bruiloft

Heel erg lang geleden geloofde men dat slechts een paar gelukkige mensen trouwen. Als je dan op een bruiloft bent, brengt het geluk om de bruid aan te raken. Nu snap je dat wanhopige vrouwen die nog niet gehuwd waren alles deden om de bruid aan te raken. Nog beter was het als je een stukje van de jurk kon afscheuren om mee te nemen naar huis. Bruidjes werden soms echt belaagd en om hun jurk heel te houden, gooiden ze hun hooggewaardeerde bruidboeket in de menigste van single ladies om ze af te leiden van de bruid. Het werkte, de vrijgezelle dames doken op het bruidsboeket, sterk erin gelovend dat je dan de eerstvolgende was die trouwde. Dat is nog steeds zo, maar gelukkig gaat het er (meestal) wat rustiger aan toe.

bruidsboeket gooien

Alternatieven voor bruidsboeket gooien

Het aanraken van de bruid en het stelen van stukjes van de jurk is gelukkig uitgestorven, maar het boeketgooien blijft. Wil je liever niet je prachtige, dure boeketje gooien? Dan kun je kiezen voor een dummyboeket, die goedkoper is. Of gooi iets dat bij je bruiloftsthema past, bijvoorbeeld een voetbal als je heel sportief bent. Je kunt ook individuele bloemen uitdelen, zodat elke vrijgezelle vriendin er ééntje krijgt en dus nergens om hoeft te vechten.

bruidsboeket klein boeket

Kleine bruidsboeketjes

Grote bruidsboeketten zijn mooi, maar niet erg handig om te gooien. Bovendien wil je niet de hele dag met een enorm boeket op je arm rondlopen. Ook Meghan Markle koos op haar bruiloft voor een bescheiden boeketje. De keuze voor een klein boeketje heeft voor veel bruidjes te maken met het budget, hoewel andere factoren ook meespelen. Ze willen iets handzamers en kiezen vaak voor een optie die ze nog eens kunnen laten namaken. Wij vangen overigens ook liever een klein boeketje dan dat we een watervalboeket op ons zien afkomen…

Sanne van Bortel