Er bestaan veel verschillende opvattingen en onbegrip over uithuwelijken, het woord heeft vaak al een negatieve lading. Toch kan het positief uitpakken, zo blijkt uit de verhalen van zes personen die zijn uitgehuwelijkt.
Wat is uithuwelijken?
Als je uitgehuwelijkt wordt, kiezen je ouders een partner voor je. Met deze partner moet je trouwen. Als je het er niet mee eens bent, kan dit problemen geven. In Nederland is uithuwelijken niet verboden, maar het wordt niet bepaald geaccepteerd door onze cultuur. In sommige culturen is uithuwelijken normaler. Als je het in deze culturen niet eens bent met de partnerkeuze, kan je verstoten worden uit de familie of zelfs samenleving. Status is daar erg belangrijk.
Getrouwd binnen twee weken
Karen ontmoette haar toekomstige echtgenoot op de 9e van de maand. Op de 15e gaf ze aan het eens te zijn met de keuze van haar ouders en op de 20e trouwde ze. “We hebben letterlijk twee woorden tegen elkaar gezegd en er waren vijf mensen op onze bruiloft, maar we zijn nu al dertien jaar samen. Elk huwelijk heeft z’n ups en downs, of het nu een gearrangeerd huwelijk is of niet, maar we zijn gelukkig samen. Hij probeert me op elke mogelijke manier een fijn gevoel te geven en we zijn enorm goede vrienden. Ik heb geen ervaring met andere relaties, maar hoe hij me laat voelen is het dichtst bij liefde dat ik ken.”
Gelukkig getrouwd dankzij uithuwelijken
“Ik ontmoette mijn toekomstige vrouw tijdens een bijeenkomst van twee families, de hare en de mijne. Onze vaders zaten beide in het leger. Ik was net afgestudeerd en zij studeerde nog. We hebben hooguit ‘hallo’ tegen elkaar gezegd en toen startten onze families het proces, om het zo maar te noemen. Uiteindelijk hebben we een jaar lang gedate en daarna zijn we getrouwd. We kenden elkaar toen al heel goed en zijn nu twintig jaar getrouwd. Geen enkele relatie is perfect, maar we zijn beiden erg gelukkig. Ze is een geweldige partner en ik doe mijn best om dat ook te zijn”, vertelt Jerry.
Grote liefde gevonden dankzij ouders
Emmy heeft haar grote geliefde gevonden dankzij een profiel dat haar vader naar haar doorstuurde. Ze had eindeloos gedatet, maar op haar 30e nog steeds niemand gevonden. Haar vader hielp haar door een leuke vent te zoeken. Aanvankelijk had ze totaal geen interesse, maar toen ze aan de praat raakte via e-mail, besloot ze toch eens af te spreken. Ze ontmoetten elkaar in februari en waren getrouwd in maart. Niet echt uitgehuwelijkt, maar wel getrouwd dankzij haar vader. Ze hebben een zoon van zes jaar en zijn een dolgelukkig gezin.
Getrouwd tegen je wil
Nina is wel getrouwd tegen haar wil, al is ze met haar echtgenoot heel gelukkig. De manier waarop alles is verlopen is ze het totaal niet mee eens. Ze wilde graag eerst haar studie afmaken, maar in haar samenleving trouwen meiden tussen 18 en 21 jaar oud en Nina was al 22 jaar oud. Haar ouders worden overbezorgd en regelen een huwelijk voor haar. Nina stemt toe met de verloving, maar wil eerst haar studie afmaken voor ze trouwt. Tijdens de kerstvakantie komt ze thuis van haar studie. Haar ouders laten haar niet meer terug gaan naar de universiteit. “Ze hielden me letterlijk vast. Ik dreigde mijn verloofde te vertellen dat mijn ouders me dwongen te trouwen en dat ik vastgehouden werd. Ik heb nooit mijn studie kunnen afmaken. Ik heb een tijdlang berichtjes uitgewisseld met mijn verloofde, maar de eerste keer dat ik ‘m zag was tijdens onze verloving. De bruiloft vond een jaar later plaats en ik ben blij met de man met wie ik ben getrouwd, maar de manier waarop vind ik nog steeds verschrikkelijk. We zijn nu anderhalf jaar getrouwd en ik hou zielsveel van hem en kan me niet voorstellen dat ik met iemand anders getrouwd ben.”
Wat vind jij van uithuwelijken? Laat het ons weten in een reactie.
Sanne van Bortel