Als je zwanger bent, krijg je zwangerschapsverlof. Dat is echter pas als je bijna gaat bevallen. Hoe zit het met al die tijd ervoor? Er zijn meer sociale regelingen voor zwangere vrouwen dan je denkt. Lees hier alles over zwangerschap op het werk!
Sociale rechten op werk bij zwangerschap
Zie je er tegenop om te blijven werken tijdens je zwangerschap? Het kan allemaal meevallen, want als zwangere heb je recht op veel aanpassingen op het werk. Niet alle werkgevers zijn hiervan op de hoogte, dus vraag eens een gesprek aan zodat je rustig kunt praten over je nieuwe behoeftes. Zo heb je bijvoorbeeld recht op meer pauzes en een plek om even te kunnen liggen. Zo blijven niet alleen moeder en kind gezond, maar kan jij zo lang mogelijk je werk goed blijven uitvoeren.
Lees ook De pre-baby bucketlist volgens kersverse moeders
Zwangerschap en werk
Als zwangere vrouw mag je extra pauzes nemen op het werk, tot een achtste van de dag. Als je acht uur werkt, krijg je dus een uur extra pauze als je daar behoefte aan hebt. De extra pauze is wel onbetaald. Daarnaast mag je regelmatige werktijden verwachten, hoef je niet over te werken en mag je geen nachtdiensten draaien. Dit geldt trouwens tot zes maanden na je bevalling. Moet je toch overwerken en heb je daar geen bezwaar tegen, dan mag je niet meer dan tien uur per dienst draaien en niet meer dan vijftig uur per week in totaal.
Lees ook Zwangere bruid? Dit zijn de beste tips voor een fantastische dag!
Bed of bank op werk voor zwangere vrouw
De extra pauze waar we het eerder over hadden hoef je niet uit te zitten in de kantine. Je hebt recht op een bed of bank waar je even op kunt gaan liggen, in een rustige kamer. Ook dit recht heb je tot zes maanden na de bevalling. Ook mag je tijdens werk kolven, tot negen maanden na de bevalling. Je mag je kind tijdens werk zo vaak voeden of kolven als dat nodig is. Je mag er echter maar een kwart van de werktijd mee bezig zijn. Deze tijd wordt doorbetaald. Als je tijdens de zwangerschap naar de gynaecoloog, dokter of verloskundige moet, is je werkgever verplicht om hieraan mee te werken. Dit kan ook onder werktijd gebeuren. Je salaris wordt gewoon doorbetaald.
Lees ook Zwanger naar een bruiloft
Zwaar werk verrichten tijdens zwangerschap
Bukken en tillen van zwaar materiaal moet vermeden worden. In de laatste drie maanden van de zwangerschap mogen vrouwen maximaal één keer per uur bukken, hurken, knielen en staand voetpanelen bedienen. Je mag niet meer dan tien kilo tillen en niet vaker dan tien keer per dag vijf kilo tillen. Naarmate de zwangerschap vordert, wordt dit steeds minder. Je hebt dus veel rechten als zwangere vrouw, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig om van alle rechten gebruik te maken. Veel vrouwen ervaren een schuldgevoel. Maak goede afspraken met je leidinggevende. Fijne zwangerschap!
Lees ook Zwanger raken tijdens de huwelijksreis
Tekst: Sanne van Bortel