Huwelijkse voorwaarden laten opstellen, wel of niet?

In Nederland trouw je sinds kort standaard onder huwelijkse voorwaarden en niet meer in gemeenschap van goederen. Je kunt echter nog wel kiezen. Weet je niet goed waarom je voor huwelijkse voorwaarden zou kiezen? Hier lees je alle argumenten voor en tegen de huwelijkse voorwaarden.

Waarom wel kiezen voor huwelijkse voorwaarden

Door huwelijkse voorwaarden te laten opstellen, denk je wat langer na over bepaalde zaken waar je misschien liever niet bij stilstaat, zoals een scheiding of het overlijden van je partner. Wat gebeurt er met alle bezittingen als je partner overlijdt? Als je alles met elkaar deelt zoals bij in gemeenschap van goederen het geval is, krijg je ook de schulden van je partner. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden maakt je bewust van de toekomst.


Lees ook Huwelijkse voorwaarden online regelen? Zo doe je dat!


Je wordt dus beschermd in geval van overlijden of in geval van een scheiding. Uit onderzoek is gebleken dat het ‘moderne’ huwelijk minder sterk is dan vroeger. Ofwel: mensen scheiden sneller. Ook al heb je op het moment van trouwen het gevoel dat je voor altijd bij elkaar blijft, dan nog is het verstandig om goede huwelijkse voorwaarden te laten opstellen. Just in case.


Lees ook Is een notaris bij trouwen verplicht?


Een ander argument is dat gehuwden die trouwen onder huwelijkse voorwaarden echt kiezen voor elkaar en niet voor elkaars bezittingen. We kennen allemaal de term ‘golddigger’, waarbij een prachtige jonge vrouw trouwt met een niet zo aantrekkelijke oude man in gemeenschap van goederen. De man leeft niet lang en na zijn overlijden krijgt de jonge weduwe al zijn bezittingen. Liefde?

Argumenten tegen de huwelijkse voorwaarden

Niet iedereen is blij met de nieuwe wet waardoor je standaard onder huwelijkse voorwaarden trouwt. Zo noemen zij als argument dat je als mens gedurende je leven grote veranderingen doormaakt, en dat je geen beslissingen kunt maken over je toekomst op het moment dat je de huwelijkse voorwaarden moet laten opstellen. Je kunt immers niet voorspellen wat er gebeurt. Gelukkig kunnen de huwelijkse voorwaarden wel veranderd worden. Bovendien vinden ze dat je trouwt om je leven te delen met iemand – als je kiest voor huwelijkse voorwaarden, kies je ervoor om niet alles te delen en dat druist tegen het principe van het huwelijk in. Ook beweren ze dat je dan geen vertrouwen hebt in de toekomst met je partner.


Lees ook Trouwen met of zonder notaris, wat is het verschil?


Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is heel persoonlijk. Het gaat niet om het niet willen delen van bezittingen, maar ook om het beschermen van je partner. Overleg goed met elkaar en bedenk ook goed zelf wat je wil. Je gunt elkaar van alles als je verliefd bent, maar vergeet niet jezelf te beschermen. De notaris bij wie je de huwelijkse voorwaarden laat opstellen, is neutraal en onpartijdig. Hij zal dus geen kant kiezen en iemand voortrekken. Succes!

Tekst: Sanne van Bortel