Kwestie van timing: wanneer snijden jullie de bruidstaart aan?

Een traditioneel en onmisbaar onderdeel van de huwelijksdag is natuurlijk het aansnijden van de bruidstaart. Die taart is al een heel dilemma op zich: hoe ziet deze eruit, en natuurlijk: voor welke smaken kiezen jullie? En tot slot: op welk moment van de dag staat het aansnijden van de taart centraal?

Wie maakt de taart?

Voordat je denkt dat een bruidstaart heel duur is… Dat hoeft helemaal niet! Je kunt voor cupcakes kiezen in plaats van een traditionele taart van meerdere verdiepingen. En ken je iemand die niet zou misstaan in de finale van Heel Holland Bakt? Vraag haar (of hem!) om de taart voor jullie te maken. Een grote eer, en zo betrek je diegene ook nog eens leuk bij de bruiloft.

Thema

De bruidstaart sluit vaak aan bij het thema van de trouwdag. Gaan jullie voor een lentebruiloft, dan is een taart met bloemen en vlinders in lichte tinten heel passend. Je kunt het zo creatief maken als je wil: is je aanstaande muzikaal, ga dan voor een marsepeinen notenbalk op de taart. Houden jullie van tropische vakanties? Laat dat een uitgangspunt zijn voor een taart met mango, ananas en passievrucht. Als jullie elkaar hebben ontmoet op een bijzondere plek, kan dat ook de inspiratiebron zijn voor een originele versiering van de taart.

Smaak bruidstaart

Over smaak valt niet te twisten… De een houdt van romig en loopt warm voor smaken als karamel en chocolade, terwijl een ander juist meer van luchtig en fruitig houdt. Kies voor een taart die jullie beiden lekker vinden; je kunt toch nooit iedereen tevreden stellen met de smaak van de taart. Houdt bij de keuze in ieder geval wel rekening met het moment van jullie bruiloft. Trouw je in de zomer, kies dan voor een wat luchtigere smaak dan als je in de winter of herfst het jawoord geeft. Belangrijk is dat jullie de taart altijd voorproeven. Een taart van chocolade en frambozen klinkt lekker, maar je wilt toch zeker zijn dat het ook écht heerlijk is!

Het juiste moment

Wat je vooral niet wil, is dat de taart wordt aangesneden terwijl het feest bruist. Grote kans dat het na dit traditionele moment even duurt voordat de dansers weer terug op de vloer verschijnen. Een goed moment om de taart aan te snijden is daarom direct als jullie de feestlocatie binnen komen. Alle ogen zijn op jullie gericht en na het officiële moment is er tijd voor de openingsdans. Je kunt er ook voor kiezen om net voor de speeches de taart aan te snijden. Je gasten luisteren dan onder het genot van een lekker hapje naar de speeches. Ben je een echte toetjes-fan, dan kun je natuurlijk ook de taart aansnijden ter afsluiting van het diner; gegarandeerd succes!

Daphne Doemges-Engelen